"Acest efort va lua timp. (...) Dar vom reusi", urmeaza sa declare presedintele Statelor Unite, tara care conduce o coalitie internationala formata din aproximativ 60 de state angajate intr-o interventie militara impotriva SI in Siria si in Irak.

In cele doua tari, "leadershipul american, in special puterea noastra militara, este pe cale de a stopa avansul SI", va reafirma Obama, care le va cere oficial alesilor americani sa aprobe interventia militara impotriva SI.

"In loc de a fi prinsi intr-un nou razboi terestru in Orientul Mijlociu, vom conduce o coalitie larga, care va cuprinde tari arabe, pentru a slabi si, in cele din urma, pentru a distruge aceasta grupare terorista", va repeta Obama, care a exclus, dupa retragerile de trupe din Irak si din Afganistan, posibilitatea de a implica fortele terestre americane intr-un nou conflict regional.

"In aceasta seara, indemn Congresul sa arate lumii ca suntem uniti in aceasta misiune, adoptand o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva SI", urmeaza sa incheie presedintele Statelor Unite.

La ora actuala, Washingtonul conduce actiunea armata din Siria si din Irak in baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Presedintele Statelor Unite s-a declarat, totodata, solidar cu victimele terorismului, fie ca este vorba de "o scoala din Pakistan" sau de "strazile Parisului”.

"Vom continua sa-i vanam pe teroristi si sa le distrugem retelele, si ne vom rezerva dreptul de a actiona unilateral, asa cum nu am incetat niciodata sa fac acest lucru de cand am fost ales pentru a-i elimina pe teroristi, care reprezinta o amenintare directa pentru noi si aliatii nostri", a spus presedintele american in fata Congresului.

De asemenea, Obama a denuntat resurgenta antisemitismului in "unele parti ale lumii" si a condamnat "stereotipurile" fata de musulmani.

"In calitate de americani, noi respectam demnitatea umana (...). Anume din acest motiv ne exprimam impotriva resurgentei deplorabile a antisemitismului in unele parti ale lumii. Anume din acest motiv vom continua sa respingem stereotipurile jignitoare fata de musulmani, care in mare parte impartasesc angajamentul nostru pentru pace", a declarat Obama in fata Congresului.