Bugetul pentru anul fiscal 2013, reprezentand perioada octombrie 2012 - septembrie 2013, a cuprins cheltuieli de aproximativ 3.800 miliarde de dolari, potivit Mediafax.

Reducerea cheltuielilor sociale i-ar putea nemultumi pe aliatii democrati ai presedintelui, in timp ce masurile privind cresterea veniturilor sunt contestate de republicani, administratia incercand astfel sa apropie cele doua partide dominante din Congres in vederea unui compromis privind redicerea deficitului bugetar, problema care a generat divergente majore la Washington si a condus la mai multe blocaje politice.

Bugetul propus de Obama pentru urmatorul an fiscal propune investitii de 50 miliarde de dolari in drumuri, poduri si alte lucrari de infrastructura, cheltuieli de 1 miliard de dolari pentru stimularea inovatiei in industria manufacturiera si 1 miliard de dolari pentru un plan de revigorare a domeniului educatiei universitare si postuniversitare, potrivit unor surse din administratia SUA, citate de Bloomberg.

Proiectul de buget reitereaza propunerea presedintelui de a atrage venituri de 580 miliarde de dolari la stat prin limitarea deducerilor fiscale si eliminarea "breselor" din lege care ajuta persoanele cu venituri mari sa-si reduca rata de impozitare.

Obama a inclus in buget si asa-numita "regula Buffett", denumita dupa reputatul miliardar Warren Buffett, care presupune stabilirea unui prag minim de taxare de 30% pentru gospodariile cu un venit mai mare de 1 milion de dolari pe an.

Administratia americana estimeaza pentru anul fiscal 2014 un deficit de 744 miliarde de dolari, reprezentand 4,4% din Produsul intern Brut. Realizarea acestei tinte ar marca primul an fiscal cu deficit sub 1.000 miliarde de dolari din mandatul lui Obama.

Proiectul care va fi trimis de Casa Alba in Congres nu prevede echilibrarea bugetului in urmatorii 10 ani, insa oficiali din administratie sustin ca, pornind de la acest buget, deficitul ar scadea la 2,8% din PIB in 2016, respectiv 1,7% din PIB pana in 2023. In anul fiscal 2012, deficitul bugetar al SUA s-a cifrat la 7% din PIB.

Economia SUA a crescut cu numai 0,4% in ultimul trimestru al anului 2012. Economia a creat in perioada martie 2012 - februarie 2013 un total net de 1,9 milioane locuri de munca, insuficient pentru a reduce somajul care se mentine la niveluri relativ ridicate de la criza economica din 2008.