Coruptia reprezinta "una dintre cele mai complexe provocari" ale comunitatii euroatlantice, iar combaterea ei este "pe atat de dificila pe cat este de importanta", a declarat, marti, Hoyt Yee, la un eveniment organizat de Guvern si de Institutul Aspen, potrivit Mediafax.

"In SUA, stim asta din propria experienta, din propria noastra istorie. Luptam in fiecare zi pentru a ne ridica la cuvintele imortalizate in Declaratia de Independenta, ca toti oamenii sunt egali si prin urmare toti americani au dreptul sa fie protejati in mod egal de lege", a spus Yee, adaugand ca si in Constitutia Romaniei scrie ca "aceasta tara este guvernata de statul de drept, in care demnitatea umana, drepturile si libertatile cetatenilor, justitia si pluralismul politic reprezinta valori supreme".

Acesta a atras atentia ca, desi in Europa Centrala si de Est si in Balcani au fost realizate atat de multe progrese in ultimii 25 de ani, "coruptia ramane unul dintre obstacolele principale in calea atingerii visului unei Europe unite, libere si pasnice". "Motivele sunt simple: coruptia submineaza economia, erodeaza democratia si ameninta securitatea in intreaga regiune. Epuizeaza resursele publice, intr-o perioada cand fiecare ban este necesar pentru a asigura redresarea economica, fiecare euro, forint sau leu care este deviat pentru propria imbogatire nu mai este folosit pentru a finanta spitale, scoli, pentru a construi drumuri si alte lucrari importante", a subliniat Hoyt Yee.

Totodata, el a avertizat ca cetatenii care sunt martori la acte de coruptie "isi pierd increderea in liderii lor si in guvern, evaziunea fiscala creste, investitiile straine directe scad si categoriile cele mai educate si capabile, doctori, ingineri, oameni de stiinta, emigreaza in strainatate unde talentele sunt recompensate".

El a mai precizat ca in opinia Bancii Mondiale coruptia este "inamicul public numarul 1".

Institutul Aspen Romania, Comisia comuna a Parlamentului Romaniei pentru Aderarea Romaniei la Schengen si Societatea Academica Romana organizeaza, marti, conferinta "Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies", cu ocazia implinirii a 25 de ani de la caderea comunismului in Europa Centrala si de Est.