Lista de reforme a Guvernului de la Atena se pare ca nu va contine noutati semnificative. Guvernul de la Atena va promite efectuarea unor privatizari si adoptarea unor masuri fiscale speciale.

Printre propuneri se numara introducerea unor taxe suplimentare pentru drepturile televizate si pentru publicitate, a declarat un oficial grec. 

In plus, turistii care viziteaza insulele din Grecia ar putea fi obligati sa utilizeze cardul pentru platile mai mari de 70 de euro, in scopul evitarii evaziunii fiscale. 

Un oficial din zona euro a atras atentia ca din partea Guvernului de la Atena sunt asteptate concesii substantiale in trei domenii esentiale - pensiile, piata muncii si fiscalitatea. 

"Avem nevoie sa vedem modificari semnificative saptamana aceasta, pentru a recapata increderea in procesul de reforme. Fie ca este vorba de pensii, de piata muncii ..., Guvernul grec trebuie sa suporte un cost politic. Eurogrup vrea sa vada ca se plateste un pret politic", a declarat un oficial UE de rang inalt. 

Anterior, alti oficiali din zona euro afirmau ca Grecia trebuie sa decida in doar cateva zile ce reforme va aplica pentru a ajunge la un nou acord cu creditorii internationali, in contextul in care Guvernul de la Atena are nevoie de un al treilea imprumut pentru a evita intrarea in faliment.

Izolata pe pietele financiare, Grecia risca sa ramana fara fonduri pentru plata salariilor bugetarilor si a pensiilor, existand riscul de a intra in faliment si de a fi nevoita sa paraseasca zona euro.

In contextul promisiunilor privind depasirea austeritatii, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru primirea unor fonduri de urgenta suplimentare.

Actualul program de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro oferit de BCE/CE/FMI expira la sfarsitul lunii iunie. 

"Finantarea Guvernului Greciei nu este sustenabila in lipsa unui al treilea program de imprumut, in lipsa unor noi finantari", a declarat un oficial de rang inalt din zona euro, citat de Reuters.

Noua etapa de asistenta financiara ar trebui sa fie acceptata cel tarziu in mai, pentru a exista timpul necesar aprobarilor parlamentare. 

"Deja nu mai vorbim de saptamani, ci de zile", a adaugat oficialul UE, subliniind ca nici Guvernul Greciei, nici ministrii Finantelor din zona euro nu sunt pregatiti pentru discutarea unui asemenea plan de imprumut. 

Potrivit unor surse, Banca Centrala Europeana a suplimentat fondurile de urgenta destinate bancilor din Grecia cu 1,4 miliarde euro, la 76,9 miliarde euro, chiar daca institutia financiara semnalase anterior ca accesul la finantare ar putea deveni mai dificil din cauza blocajului negocierilor tarii cu creditorii. 

Guvernul Alexis Tsipras cauta fonduri pentru plata salariilor si a pensiilor si pentru plata unei rate de aproape 1 miliard de euro catre FMI, scadenta in prima jumatate a lunii mai. 

In cursul reuniunii de saptamana trecuta desfasurata la Riga, ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, in lipsa unui plan complet de reforme din partea autoritatilor de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat ca ar putea consulta populatia, prin referendum, privind aprobarea unui acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capat austeritatii.