"Am ajuns la un acord", a declarat Stef Blok, liderul grupului parlamentar liberal, al partidului premierului-demisionar Mark Rutte, in cadrul unei dezbateri in camera inferioara a Parlamentului olandez, mentionand negocierile in culise cu alte patru partide, dintre care trei de opozitie, scrie Mediafax.

Un vot formal pentru ratificarea acordului este asteptat in timpul serii, insa acesta nu ar fi decat o formalitate, conform liderilor grupurilor parlamentare care sustin acest acord.

"Este posibil ca Olanda sa trimita o scrisoare catre Bruxelles in aceasta seara", a spus Sybrand van Haersma Buma, liderul grupului parlamentar crestin-democrat, cu cateva minute inaintea dezbaterii.

Guvernul demisionar nu mai dispune de majoritate absoluta in camera inferioara a Parlamentului dupa ce aliatul sau, partidul de extrema dreapta PVV al lui Geert Wilders, a parasit sambata negocierile cu privire la reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, norma in zona euro.

Cele doua partide ale coalitiei guvernamentale, liberalii (VVD) premierului demisionar Mark Rutte si crestin-democratii CDA au obtinut joi sustinerea a trei mici partide ale opozitiei: centristii D66, ecologistii si partidul crestin ChristenUnie.

Cele cinci partide, care au impreuna 77 din cele 150 de locuri de deputati, au avut la un acord cu privire la masurile ce prevad mai ales cresterea TVA, o reducere a bugetului acordat serviciilor de sanatate si inghetarea salariilor anumitor bugetari, conform presei olandeze.

Marti, premierul-demisionar Mark Rutte anunta ca se asteapta ca alegerile anticipate sa aiba loc pe 12 septembrie.