Acest moscovit în vârstă de 53 de ani, de formaţie inginer, îl înlocuieşte pe Dmitri Medvedev, care a anunţat demisia Guvernului în urma unor anunţuri ale lui Vladimir Putin cu privire la reforme constituţionale majore.

La şefia Fiscului rus, acest bărbat chel şi cu o faţă robustă, are câteva reuşite, potrivit presei publice.

”El a creat cel mai bun sistem de colectare a impozitelor din lume”, potrivit postului public de televiziune Rossiya-24 în minutele imediat următoare nominalizării, scrie News.ro.

Indiferent că această afirmaţie este exagerată sau nu, fapt este că Mişustin a organizat reşezarea digitală a Fiscului, o enormă birocraţie mult timp ineficientă, din care a făcut o agenţie temută.

Absolvent la sfârşitul anilor '80 alunei universităţi tehnologice din capitala rusă, el şi-a făcut intrarea în administraţia rusă în 1998, ca vicepreşedinte al serviciului de impozite, în paralel cu un post de adjunct al ministrului însărcinat cu acest dosar.

Urmează o carieră de funcţionar de rang înalt în mai multe agenţii guvernamentale - începănd din 2004 la serviciul federal de cadastru, iar apoi, trei ani mai târziu, însărcinat cu gestionarea zonelor economice speciale în vederea atragerii de investiţii străine.

După trecerea la şefia unui fond de investiţii - UFG Asset Management -, el se întoarce în 2010 la serviciul rus de impozite cu misiunea de a-l modeniza în profunzime.

O misiune reuşită, ar fi spus el în noiembrie 2019 într-un interviu acordat ziarului Kommersant, revendicând un ”decalaj TVA” (diferenţa între veniturile aşteptate din TVA şi cele efectiv încasate) mai mic de 0,6%, în contextul în care acesta este aproximativ 10% în Europa.

”Ei ne iau ca exemplu, oameni vin să ne studieze”, adăuga el.

Pentru a face acest lucru, Mihail Mişustin a devenit bardul digitalizării economiei ruse. La sfârşitul lui 2018, serviciul de impozite a anunţat, astfel, ”în vederea îmbunătăţirii eficienţei”, crearea unei baze de date centralizate alcătuite din toate datele existente despre cetăţenii ruşi şi accesibilă tuturor administraţiilor.

Apreciat de Vladimir Putin, funcţionarul de rang înalt s-a afişat în mai multe rânduri alături de acesta, şi anume jucând hochei pe gheaţă - el este membru al Consiliului de Supraveghere al Clubului de Hochei CSKA Moscova - la meciul de gală la care participă anual preşedintel rus la Soci (sud).

Însă este ”prea devreme” ca el să fie considerat un posibil succesor al lui Vladimir Putin, declară pentru AFP politologul Ekaterina Schulmann, care apreciază că Mihail Mişustin ”este o figură ideologic neutră”.

Potrivit mai multor analişti, el este însă un apropiat al fostului ministru al Finanţelor Aleksei Kudrin, una dintre cele mairespectate figuri în Rusia din clubul ”liberalilor”, spre deosebire de clanul ”siloviki”-lor, proveniţi din serviciile de securitate.

Căsătorit şi tată a trei copii, şeful impozitelor apărea în 2015 în poziţia 54 în rândul celor mai bine plătiţi funcţionari din Rusia, potrivit revistei Forbes, cu venituri în valoare de 183,31 de ruble (2,7 milioane de euro la nivelul actual).