Decizia vine în urma unui raport apărut pe site-ul dossier.at, în care se arată că folosirea de către Seele a avioanelor private jets a costat compania 400.000 euro din 2016.

De asemenea, în raport se specifică faptul că acordul privind sponsorizarea clubului rus de fotbal Zenit din St. Petersburg, despre care se spune că ar fi echipa preferată a preşedintelui Vladimir Putin - costă 25 de milioane de euro.

Berndt a declarat pentru Reuters că până la finalul lunii iunie vor fi verificate atât cheltuielile lui personale de călătorie din 2017 până la finele lui 2019, cât şi ale lui Seele, precum şi toate cheltuielile de sponsorizare.

El a justificat cheltuielile de călătorie ale lui Seele spunând că a trebuit să accepte de la predecesorul său un contract cu o companie aeriană specializată în zboruri charter pe care nu l-a putut anula când a venit la conducerea OMV, în 2015. Contractul a expirat anul trecut.

Reprezentanţii OMV au precizat că nu pot comenta prevederile contractului de sponsorizare cu Zenit, din cauza condiţiile contractuale.

Compania sprijină multe asociaţii sportive şi evenimente culturale. Este unul dintre sponsorii principali ai Balului Operei din Viena, cel mai strălucitor eveniment din Austria, şi ajută la finanţarea schiorilor austrieci, precum şi a echipei vieneze de fotbal SK Rapid, potrivit Agerpres.

OMV, care produce în Rusia o mare parte a gazelor sale şi are legături strânse de afaceri cu Gazprom, a lansat în martie un program de reducere a costurilor, în valoare de patru miliarde de euro. Programul vine la câteva zile după ce a acceptat să-şi majoreze participaţia la producătorul de mase plastice Borealis, pentru 4,7 miliarde de euro, cea mai mare achiziţie realizată vreodată de OMV.

"Mă aştept la noi programe de reducere a costurilor în acest an. Nu am luat încă o decizie cu privire la programele de lucru de tip short-time sau cu privire la restructurări de personal. Este o posibilitate pe care nu o putem exclude", avertiza în aprilie Rainer Seele.

Referindu-se la situaţia de pe piaţa petrolului, şeful OMV a arătat spus că nu vede un sfârşit al actualei crize.

"Nu sunt foarte optimist cu privire la piaţa petrolului. Supraoferta continuă, iar stocurile sunt la un nivel mult prea ridicat. Nimic nu se va schimba atâta timp cât mobilitatea persoanelor din Europa sau America de Nord va rămâne restricţionată. În fond, mai mult de jumătate din consumul mondial de petrol este utilizat de automobile, autobuze, avioane sau trenuri", a subliniat el.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.