"Nu este in interesul producatorilor din OPEC sa reduca productia, indiferent de pret. Indiferent daca scade la 20, 40, 50 sau 60 de dolari. Nu este relevant", a declarat al-Naimi, liderul de facto al OPEC. 

Ministrul Petrolului din Arabia Saudita, unul dintre cei mai influenti oameni din industria energiei, a aratat ca OPEC a renuntat la politica sa traditionala, potrivit careia obisnuia sa mentina preturile petrolului la un nivel ridicat prin limitarea volumului productiei. 

In schimb, OPEC vrea sa isi mentina cota de piata la nivel global, astfel ca scaderea preturilor nu va afecta nivelul productiei.

Al-Naimi a explicat ca daca Arabia Saudita reduce productia "pretul va creste, iar producatorii de petrol de sist din Rusia, Brazilia si SUA vor lua din cota de piata a Arabiei Saudite". 

Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 50% de la jumatatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului si a reducerii cererii, determinate de incetinirea cresterii economiei mondiale. 

Al-Naimi a aratat ca este posibil ca pretul barilului de petrol sa nu mai ajunga niciodata la 100 de dolari pe baril. De altfel, el a declarat ca Arabia Saudita si producatorii din Golf vor putea face fata unei lungi perioade cu preturi mici la petrol, datorita costurilor scazute de productie, de 4-5 dolari pe baril. 

"Vrem sa spunem lumii ca tarile care au o eficienta inalta a productiei de petrol sunt cele care merita sa aiba o cota de piata mare. Daca pretul scade, scade... Altii vor avea mult de suferit inainte ca pe noi sa ne afecteze in vreun fel", a afirmat al-Naimi. 

In 2008, in timpul crizei financiare, cand cotatia petrolului a inceput sa coboare, OPEC a ales sa limiteze productia de petrol pentru a mentine un nivel ridicat al pretului. 

In schimb, in noiembrie anul acesta, OPEC a decis sa pastreze plafonul de productie la 30 de milioane de barili pe zi de petrol, ceea ce a contribuit la accentuarea scaderii preturilor. 

Marti, pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a urcat cu 1,3%, al 60,86 de dolari pe baril. 

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de titei din lume, si Emiratele Arabe Unite asigura 40% din productia de petrol a OPEC. La nivel mondial, OPEC furnizeaza 40% din necesarul de petrol. 

Arabia Saudita: Producatorii de titei din afara OPEC sunt vinovati de scaderea pretului 

Tot ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, s-a declarat convins, duminica, ca pretul petrolului isi va reveni, el atribuind prabusirea cotatiilor lipsei de cooperare din partea tarilor producatoare din afara OPEC, relateaza AFP. 

"Sunt convins ca pietele petrolului se vor stabiliza, iar preturile isi vor reveni", a spus al-Naimi, la un forum energetic organizat la Abu Dhabi. 

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrui, a afirmat la randul sau ca la originea declinului cotatiilor se afla excedentul de productie al statelor din afara OPEC. 

"Unul dintre principalele motive ale scaderii preturilor petrolului este productia iresponsabila a anumitor productori din afara OPEC", a acuzat Mazrui.

Potrivit estimarilor BP, Arabia Saudita a asigurat anul trecut aproximativ 13% din productia de titei la nivel global.  Cererea mondiala de petrol a fost in acest an de circa 700.000 de barili pe zi, sub estimarile de 1,2 milioane de barili pe zi, a aratat Al-Naimi.