Anul recordurilor pe piata de arta mondiala

1. "Le Rêve" de Pablo Picasso - 155 de milioane de dolari

Miliardarul american Steven A. Cohen, un avid colectionar de arta, a cumparat cu 155 de milioane de dolari tabloul "Le Reve", o opera care o reprezinta pe Marie-Thérèse Walter, tanara amanta a artistului Pablo Picasso. Aceasta lucrare a fost cumparata in luna martie de Steven A. Cohen de la proprietarul de cazinouri Steve Wynn, in cadrul unei tranzactii private, dupa cum relata la momentul respectiv bloomberg.com. "Le Rêve" a fost cea mai scumpa opera de arta vanduta pe piata internationala de arta in acest an, conform huffingtonpost.com.

2. "Three Studies of Lucien Freud" de Francis Bacon - 142 de milioane de dolari

Tripticul "Three Studies of Lucien Freud", pictat de Francis Bacon in 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitatie organizata in noiembrie de casa Christie's, la New York, devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la o licitatie publica. Opera este formata din trei tablouri in care Lucian Freud, artistul si prietenul lui Francis Bacon, apare in trei ipostaze diferite. A fost pentru prima data cand aceasta lucrare a fost scoasa la licitatie, fiind cumparata de un client care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

3. "Silver Car Crash (Double Disaster)" de Andy Warhol - 105 milioane de dolari

Opera "Silver Car Crash (Double Disaster)", de Andy Warhol, a fost vanduta cu 105 milioane de dolari la o licitatie organizata in noiembrie, la New York, stabilind un nou record de pret pentru o opera creata de acest artist american, dupa cum a anuntat la momentul respectiv casa Sotheby's. Lucrarea face parte dintr-o serie intitulata "Death and Disaster", creata de Andy Warhol in 1963.

4. "Balloon Dog (Orange)" de Jeff Koons - 58,4 milioane de dolari

O sculptura de Jeff Koons, inalta de 3,6 metri, reprezentand un caine, realizata din otel, a fost vanduta cu pretul record de 58,4 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's, in noiembrie, la New York, devenind astfel cea mai scumpa opera creata de un artist in viata. Sculptura "Balloon Dog (Orange)", de Jeff Koons, a fost realizata pentru a semana cu jucariile confectionate din baloane pe care clovnii le creeaza la petrecerile pentru copii. Opera face parte dintr-o serie de cinci sculpturi identice, realizate insa in culori diferite.

5. "Number 19, 1948" de Jackson Pollock - 58,3 milioane de dolari

Tabloul "Number 19, 1948" a fost vandut cu 58,3 milioane de dolari, la o licitatie organizata de casa Christie's, in luna mai, la New York. Opera este realizata in tehnica denumita "dripping", folosita indelung de artistul american si care consta in a face vopseaua sa picure pe o panza, dintr-un recipient gaurit. Desi a stabilit un nou record de pret pentru operele lui Pollock vandute la licitatie, "Number 19, 1948" a fost departe de recordul pentru o lucrare a artistului (140 milioane de dolari), care a fost stabilit in anul 2006, intr-o tranzactie privata.

Brancusi, Brauner si Adrian Ghenie, cei mai valorosi romani pe piata internationala de arta in 2013

Constantin Brancusi continua sa fie cel mai tranzactionat artist roman pe piata de arta mondiala. Sculptura "L'enfant endormi", de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 828.477 de euro (668.450 de lire sterline), la o licitatie organizata in februarie, la Londra, de casa Sotheby's. In plus, o schita realizata de Brancusi - "Studiu pentru domnisoara Pogany" - a fost vandut la o licitatie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro, potrivit Topului 100 cei mai valorosi pictori romani.

Al doilea loc in acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului romanesc. Opera sa "Cazul straniu al domnului K" a fost vanduta la licitatia Calmels - Cohen, in aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este in prezent cel mai bine cotat pictor roman. Lucrarea sa "Al saptelea simt" (1948) a fost adjudecata pentru 308.458 de euro la casa Sotheby's din Londra, la licitatia de arta suprarealista din februarie 2013.

Un alt artist roman care a avut un parcurs ascendent constant pe piata internationala de arta este Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale romanesti. Tabloul sau "Regele" a fost vandut la o licitatie din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodata tabloul "Dr. Mengele 2", al pictorului Adrian Ghenie, a fost vandut pentru 140.747 de euro la Licitatia de arta contemporana organizata in februarie, la Londra, de Sotheby's, dupa cum informa la momentul respectiv casa de licitatii Artmark.