In ceea ce priveste orasele in care domina cei mai bogati oameni ai planetei, Moscova conduce detasat in top. 76 de miliardari traiesc in capitala Rusiei.

Pe locul doi se afla New York, care numara 70 de miliardari, in timp ce pe trei se situeaza Hong Kong, cu 52 de miliardari.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Beijing (41 de miliardari) si Londra (40 de miliardari).

Pe urmatoarele locuri se afla Istanbul, Mumbai, Shanghai, Paris, Schenzen si Taipei.

„Pentru fiecare miliardar inclus in clasamentul Hurun, estimam ca mai sunt cel putin doi pe care nu i-am luat in calcul, lucru care arata ca in lume exista in jur de 4.000 de miliardari”, a declarat Rupert Hoogewerf, presedintele si coordonatul cercetarii efectuate de Hurun, grup media cu sediul in Shanghai.

„Asia este casa celor mai multi miliardari ai planetei, numarand 608 superbogati, urmata apoi de America de Nord (440) si Europa (324)”, se arata in studiul Hurun.

Averile miliardarilor inclusi in top insumeaza 5,5 trilioane de dolari, echivalentul PIB-ului Chinei, a doua putere economica a lumii.

„Anul trecut s-a inregistrat o crestere in sectorul privat. Bursele din SUA au urcat, iar dolarul american a devenit mai puternic, depreciind realul brazilian cu pana la 19 procente, rupia Indiei cu 12% si yenul japonez cu 6%, lucru care a incetinit cresterea in statele respective”, se arata in cercetarea Hurun.

Ce business-uri conduc superbogatii lumii

In ciuda performantelor slabe inregistrate de China in ultimii ani, cei mai multi miliardari inclusi in clasament detin companii listate la bursele din China (212), urmati apoi de superbogati cu firme prezente pe pietele de capital, in SUA (211).

Trei din patru miliardari conduc afaceri imobiliare, din domeniul telecomunicatiilor, media, tehnologie sau retail. Interesant este si ca unul din zece superbogati este femeie.

Varsta medie a miliardarilor planetei este de 63 de ani. Cei mai tineri dintre ei sunt Mark Zuckerberg si Dustin Moskovitz, de 28, respectiv 29 de ani.

Top 10 miliardari ai lumii

1. Carlos Slim Helu (Mexic - America Movil): 66 mld. dolari

2. Warren Buffett (SUA - Berkshire Hathaway): 58 mld. dolari

3. Amancio Ortega (Spania - Zara): 55 mld. dolari

4. Bill Gates (SUA - Microsoft): 54 mld. dolari

5. Bernard Arnault (Franta - LVMH): 51 mld. dolari

6. Larry Ellison (SUA - Oracle): 43 mld. dolari

7. Li Ka-shing (Hong Kong - Cheung Kong): 32 mld. dolari

8. Charles Koch (U.S. - Koch Industries): 31 mld. dolari

8. David Koch (U.S. - Koch Industries): 31 mld. dolari

10. Liliane Bettencourt (France - L'Oreal): 30 mld. dolari