"Este un obiectiv foarte ambiţios", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al departamentului de politici climatice, Jens Roever, după decizia consiliului municipal. "Am primit însă un mesaj clar de la comunitatea ştiinţifică, potrivit căreia obiectivul actual - atingerea neutralităţii climatice până în 2050 - nu este suficient".

Administraţia municipală intenţionează să implementeze măsuri concrete până la jumătatea anului 2020 pentru a atinge noul termen limită.

Sintagma "neutralitate climatică" se referă la realizarea unei balanţe a emisiilor prin compensarea unei cantităţi măsurate de dioxid de carbon eliberat în atmosferă cu o cantitate echivalentă izolată sau îndepărtată din atmosferă.

Declararea "urgenţei climatice" est un gest simbolic adoptat de legiuitorii britanici şi ai Uniunii Europene, dar şi în diferite oraşe de pe Glob.

În luna noiembrie, deputaţii europeni au adoptat o rezoluţie prin care declară situaţie de urgenţă privind clima şi protecţia mediului în Europa şi la nivel global.

Eurodeputații au solicitat, de asemenea, ca toate propunerile legislative şi bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C.
Într-o rezoluţie separată, Parlamentul solicită UE să-şi prezinte strategia de atingere a neutralităţii climatice cât de repede posibil şi cel târziu până în anul 2050, cu ocazia Conferinţei ONU pentru schimbările climatice.

Deputaţii cer, de asemenea, preşedintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.