"Este pentru prima data cand vad asa ceva, te dezgusta sa mai treci pe aici", a povestit Josefa Inestal, in varsta de 55 de ani, langa un morman de pungi rupte din cartierul popular Mopu. Aici cativa locuitori furiosi au ars luni si marti aproximativ 150 de pubele in care gunoaiele nu mai incapeau, potrivit autoritatilor. 

"Credeam ca visez ieri. De acord, locuiesc intr-un cartier dificil, dar nu am vazut niciodata asa ceva", a marturisit Macarena, o studenta de 21 de an. "Am vazut sobolani, animale, n-am mai trait asa ceva, asta ma demoralizeaza", a adauga ea.

Din 2 noiembrie, angajatii unui subcontractant al primariei, insarcinat cu strangerea gunoiului, Urbaser, se afla in greva pe termen nelimitat din cauza unui plan social care afecteaza 125 de angajati si care prevede scaderi salariale. 

Apasata de o datorie de un miliard de euro, primaria din Jerez, condusa incepand din mai 2011 de conservatorii din Partidul Popular (PP), care le-au succedat socialistilor, trebuie sa stranga cureaua si sa efectueze numeroase taieri bugetare. 

Municipalitatea a redus cu 20%, de la 25 la 19 milioane de euro, bugetul destinat societatilor subcontractate.

In Andaluzia, nivelul somajului atinge cote-record, fiind mai mare de 35%, si care a solicitat puterii centrale un ajutor de 4,9 miliarde de euro.  Miercuri, o societate privata, Tragsa, insarcinata de primarie sa asigure serviciul minim dupa incidente, a strans 30 de tone de gunoaie in jurul pranzului din cele 270 care erau colectate de obicei in fiecare zi inainte de greva.