Botezat Osman Gazi, dupa numele sultanului Osman I care a dat numele dinastiei otomane in secolul al XIV-lea, acest pod peste Marea Marmara, unul dintre cele mai mari poduri suspendate in lume (3 km), constituie tronsonul principal al proiectului autorutier Gebze-Orhangazi-Izmir, lung de 433 km.

Aceasta autostrada urmeaza sa scurteze durata calatoriei intre mai multe orase si districte in regiunea vestica industrializata a Turciei.

Suma totala a investitiilor pentru proiect este de 9 miliarde de dolari si se inscrie in cadrul ambitioaselor obiective ale lui Erdogan pentru anul 2023, cand va fi celebrat centenarul Republicii Turcia.

Anul trecut, un inginer japonez care lucra pe santier s-a sinucis pentru ca se simtea responsabil de ruperea unui cablu, fapt divers care a fost relatat pe larg de presa turca.

Opozitia si aparatorii mediului critica imensele proiecte ale lui Erdogan care au transformat aspectul Turciei, cu Istanbulul in prim-plan.

Astfel, cel de-al treilea aeroport international - care iese din pamant in nord-vestul orasului decimand padurile din jur - va fi capabil sa primeasca 159 de milioane de pasageri anual. Proiectul ar urma sa fie realizat in 2017.

Alt proiect, alta polemica: cel de-al treilea pod peste Bosfor, unind cele doua maluri pe care se afla Istanbul, numit dupa sultanul Selim I, din secolul al XVI-lea.

Alte proiecte ar urma, de asemenea, sa se concretizeze, ca de pilda un canal intre Marea Neagra si Marea Marmara, care are scopul sa decongestioneze intensul trafic maritim prin Bosfor. Iar uriasa moschee de la Camlica, care domina tot Istanbulul de pe malul asiatic al Bosforului, ar urma sa fie inaugurata partial vineri seara, odata cu primele rugaciuni.

Podul a fost inaugurat de motociclistul turc Kenan Sofuoğlu, care a rulat cu 400 km/ora in 26 de secunde, inainte ca autostrada sa fie deschisa circulatiei.