Germania şi Franţa, primele două economii din zona euro, alături de alte state din zona unică, au reintrodus măsuri dure de izolare, ceea ce a dat o lovitură dură activităţii economice, pe măsură ce restaurantele, sălile de fitness şi magazinele au fost închise iar cetăţenii au rămas în casă.

"Odată cu înăsprirea măsurilor de izolare, este din ce în ce mai greu de spus cum economia zonei euro ar putea evita un nou declin", susţine economistul şef de la IHS Markit, Chris Williamson. "Pentru toate ţările, perspectivele au devenit din ce în ce mai pesimiste", adaugă Williamson, potrivit Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 50 de puncte în octombrie, de la 50,4 puncte în septembrie, potrivit unei estimări finale a companiei Markit.

Scăderea din luna octombrie a fost cauzată în special de indicatorul PMI din sectorul serviciilor, care a coborât până la 46,9 puncte de la 48 de puncte în septembrie, atingând cel mai scăzut nivel de după luna mai când primul val al pandemiei a străbătut Europa.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Furnizorii de servicii au fost afectaţi în mod deosebit, ceea ce a făcut ca intensificarea slăbiciunilor din sectoare orientate în mod special spre consumatori, cum este ospitalitatea, să contracareze veştile bune venite în luna octombrie dinspre sectorul manufacturier", a spus Williamson.

Creşterea cazurilor de infecţie cu coronavirus reprezintă un risc serios la adresa revenirii economice a zonei euro. Pentru a susţine economia, Banca Centrală Europeană a promis săptămâna trecută că va lua noi măsuri în luna decembrie, după ce a injectat deja stimulente fără precedent.

Mai multe țări europene au anunțat deja intrarea într-un al doilea lockdown, din cauza exploziei de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Belgia a devenit, în noaptea de duminică spre luni, a doua țară europeană – după Franța, care intră din nou în carantină națională, pentru a evita colapsul sistemului sanitar din cauza exploziei de cazuri de COVID.

Anglia mai așteaptă până joi pentru a impune aceeași măsură, în timp ce Austria și Germania au optat pentru variante mai relaxate ale blocajului.

Guvernul portughez a anunțat că țara revine la carantină din 4 noiembrie. Sunt vizați aproximativ 70% dintre locuitorii țării, adică cei din regiunile cu focare majore.

Nici grecii nu sunt cruțați de acest al doilea val al pandemiei. Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei :“Speram să nu fiu nevoit să spun asta. Dar nu pot închide ochii în faţa realităţii dure. Ne vom concentra pe cele două mari surse de infectare: distracţia şi circulaţia oamenilor. Suspendam activitatea restaurantelor, cu excepţia livrărilor. Baruri, cafenele, cinematografe, muzee, teatre, săli de sport se închid. Rămân deschise magazinele, producţia şi şcolile.”

Concluzia este evidentă: continentul se închide încet-încet. Experţii privesc cu scepticism speranţele guvernanţilor europeni că noua carantina se va limita la câteva săptămâni.