Germania va începe să implementeze de pe 19 aprilie o listă de măsuri care să fie puse în aplicare după ieșirea țării din izolare, prin redeschiderea magazinelor și școlilor din anumite regiuni ori relaxarea controlui la frontier, dar cu păstrarea regulilor de distanțare social.

Cu toate acestea, guvernul german nu poate oferi o data certă când vor fi ridicate restricțiile, a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, potrivit Reuters.

Un document guvernamental citat de agenție arată că pandemia nu se va încheia înainte de 2021 și prevede o revenire treptată la normal.

Vor fi în continuare interzise marile adunări și sărbătorile private, iar purtarea de măști va fi obligatorie în trenuri, autobuze, întreprinderi și instituții publice.

În Austria sunt permise și fularele, dacă nu există măști

Și Austria pregătește să redeschidă micile magazine, începând de săptămâna viitoare, o primă etapă către sfârșitul izolării, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz, conform Reuters.

Această măsură poate fi aplicată doar cu condiția ca populația să respecte celelalte măsuri de izolare, iar purtarea măștii, deja obligatorie în supermarketuri, va fi extinsă la transportul public și micile magazine.

În lipsa măștii, sunt acceptate un fular sau o eșarfă, a precizat Cancelaria austriacă.

În cazul în care totul se desfăşoară potrivit planului, magazinele neesenţiale - cu o suprafaţă mai mică de 400 de metri pătraţi - vor putea fi redeschise începând de la 14 aprilie, iar de la 1 mai urmează să fie redeschise toate celelalte magazine şi centre comerciale, a anunţat Kurz.

Cehia se redeschide săptămâna aceasta

O altă țară care va relaxa starea de izolare este Cehia, care încearcă astfel să contracareze efectele economice care au paralizat țara.

Praga a anunţat duminică cel mai mic bilanţ de noi contaminări de la 22 martie ,iar în cazul în care această tendinţă continuă, Guvernul urmează să autorizeze începând de joi o redeschidere a anumitor magazine - care vând materiale de construcţii sau papetărie, dar şi o reluare a unor activităţi sportive în aer liber - fără adunări, ca tenisul.

La rândul său, Marea Britanie a anunțat că va relaxa măsurile de izolare în câteva săptămâni, scrie Daily Mail.

În Marea Britanie, relaxarea izolării după Paște

Finanțele britanice au precizat că economia va suferi pierderi ireparabile dacă izolarea se va întinde dincolo de luna iunie. 

Măsurile de relaxare vor începe după sărbătorile de Paște, când se vor redeschise o serie de școli, magazine și restaurante.

La rândul lor, Franța, Spania, Belgia și Finlanda sunt printre țările care au înființat comisii, alcătuite din epidemiologi, medici, avocați și economiști, pentru a examina o relaxare treptată a măsurilor. Dar, atenție, cu obiectivul expres de a se evita un al doilea val de infecții.

Spania este gata să ridice, începând de săptămâna viitoare, interdicția impusă luna trecută tuturor afacerilor considerate ne-esențiale, printre care unele companii din producție și construcții.

Restartarea vieții normale va necesita schimbări uriașe de organizare. Danemarca și Belgia, de exemplu, au în vedere împărțirea claselor și a săptămânii școlare în două, pentru a permite o mai bună distanțare socială.

Plan strategic în Italia

Ministerul Sănătății din Italia a prezentat un plan strategic în cinci puncte ”pentru ieșirea gradual” din pandemie. Acesta preconizează portul generalizat al măștilor, ”distanțarea în public și la muncă” și o rețea de spitale dedicate Covid-19 care vor rămâne deschise și după depășirea crizei.

Executivul de la Roma prevede, de asemenea, o aplicație pe smartphone, pe model sud-coreean, pentru cartografierea deplasărilor făcute de bolnavi în cele 48 de ore care au precedat apariția simptomelor.

Primele activități care ar urma să fie reluate în Italia sunt legate de lanțurile de aprovizionare pentru sectorul alimentar și farmaceutic.

Barurile, restaurantele, discotecile ori sălile de sport ar urma să fie ultimele care se redeschid. Transporturile publice ar urma să mențină o frecvență redusă, cu ocuparea unui loc din două.

Dacă aceste țări se gândesc deja la revenirea treptată la normalitate, în România starea de urgență tocmai a fost prelungită cu încă 30 de zile, după cum a anunțat luni președintele Klaus Iohannis.