Cotidianul de stanga a publicat vineri acest document "foarte confidential" datat 30 decembrie 2011 si care ar fi fost trimis de cardinalul columbian aflat la pensie Dario Castrillon Hoyos secretariatului statului si secretarului particular al Papei Benedict al XVI-lea in ianuarie.

Monseniorul Castrillon Hoyos s-ar fi intalnit apoi direct cu Papa la jumatatea lui ianuarie pentru a discuta despre aceasta situatie.

Potrivit cotidianului, acest document - redactat in germana si care nu ar fi fost accesibil decat Papei si catorva colaboratori apropiati ai acestuia - reia o declaratie alarmanta a arhiepiscopului de Palermo Paolo Romeo in cadrul unei deplasari in China, in noiembrie.

Monseniorul Romeo le-ar fi spus interlocutorilor sai ca ar fi auzit de un complot si ca Papa ar urma sa moara in "urmatoarele 12 luni". Documentul nu precizeaza care ar fi participantii la un eventual complot si nici locul sau momentul in care Papa ar putea fi asasinat.

"Este evident ca acest document contine consideratii exagerate care sunt lipsite de orice adevar", a comentat purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, parintele Federico Lombardi, contactat de AFP. "Nu neg existenta acestui document in germana" trimis Vaticanului, "spun doar ca ceea ce scrie in acest document nu trebuie tratat cu seriozitate si nu trebuie sa se creada ca acesta contine ceva real", a adaugat el.

Potrivit altor afirmatii atribuite de document monseniorului Romeo, Papa ar avea un raport foarte conflictual cu cardinalul secretar de Stat (numarul doi in ierarhia Vaticanului), Tarcisio Bertone, si ar incerca sa il inlocuiasca. El l-ar prefera pe cardinalul de Milano, Angelo Scola.

Expertii consultati in aceasta problema sustin ca difuzarea documentului ar putea sa se inscrie intr-o lupta surda de putere, membrii administratiei de la Vatican incercand sa determine plecarea cardinalului Bertone.