Dupa abdicarea surprinzatoare a Papei Benedict al XVI-lea, numarul persoanelor care au vizitat Roma a crescut simtitor, oferind economiei locale un sprijin neasteptat intr-o perioada lipsita in alti ani de activitate turistica intensa, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.

Si mai multi turisti sunt asteptati pentru slujba de intronare a Papei Francisc, programata marti, si pentru sarbatorile pascale.

In aprilie 2005, ceremonia de investire a Papei Benedict al XVI-lea a atras aproximativ 350.000 de persoane.

"Anticipam cresterea numarului de vizitatori cu 10% luna aceasta", a declarat pentru Bloomberg presedintele diviziei romane a asociatiei hotelierilor Federalberghi.

Alegerea si intronarea Papei ar putea aduce economiei Romei venituri suplimentare de pana la 55 milioane euro in luna martie, a precizat reprezentantul hotelierilor. Estimarea include sume cheltuite la hoteluri, restaurante si muzee, si ar putea creste cu aproximativ 10% numarul de persoane angajate in regim temporar de industria turistica locala, un spor binevenit in contextul somajului aflat la maximul ultimilor 20 de ani.

Papa Francisc, de origine argentiniana, este primul Suveran Pontif sud-american si primul non-european in ultimii 1.200 de ani. Agentiile de turism spera ca alegerea sa va atrage mai multi vizitatori straini, rasturnand declinul inregistrat in anii anteriori. Italia trece prin cea de-a patra runda de recesiune din ultimii 12 ani.

Anul trecut, turismul a generat venituri de 7,3 miliarde euro pentru economia Romei, potrivit autoritatilor de specialitate. Numarul turistilor care au vizitat Italia anul trecut a stagnat fata de 2011 la aproape 77 de milioane, potrivit datelor prezentate recent de banca centrala.

"Cu un Papa care vine de pe alt continent, dureaza mai mult", a declarat insa Antonio Gazzellone, responsabil pentru turism in cadrul primariei din Roma. Oficialul se refera la perioada indelungata de pregatire a unei calatorii la Roma din Argentina sau alta tara sud-americana.

Papa Francisc se va intalni sambata cu contingentul de jurnalisti de la Vatican si va oficia duminica prima rugaciune Angelus.

"Ne vom prelungi probabil vacanta la Roma pentru a participa la aparitiile in public ale Papei. Speram sa gasim o camera in urmatoarele zile", comenteaza pentru Bloomberg o tanara filipineza care lucreaza in Dubai, aflata in vacanta la Roma. Ea a adaugat ca este dispusa sa plateasca in plus pentru o camera la hotel.

Tarifele hotelierilor au crescut de pana la doua ori in timpul Conclavului cardinalilor pentru alegerea Papei. Cele mai modeste majorari de preturi au fost inregistrate la pensiuni, care au scumpit pretul camerelor cu 8%, in timp ce unele hoteluri de 4 stele au aplicat tarife cu pana la 125% mai mari.

Pretul mediu al unei camere la hotel in Roma pentru sambata, 16 martie, este de 164 euro.

Economia Italiei a scazut anul trecut cu 2,4%, dupa un an de masuri de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar si sa corecteze datoria publica. Agentia de rating Fitch a retrogradat saptamana trecuta calificativul Italiei, apreciind ca economia tarii se va contracta si in acest an, cu 1,8%.