Ca sa intelegem cum a ajuns in impasul actual, facem o plimbare prin centrul Capitalei. Cand cateva sute de inversunati se bat pe viata si pe moarte cu politistii, restul grecilor - la fel de nemultumiti - prefera sa-si exprime naduful... relaxati cu un uzo, o limonada ori o bere rece in fata.

Contrar asteptarilor, strainii n-au sters Grecia din itinerariul vacantelor. Ba, mai mult, violentele din piata Sintgama au devenit o atractie in sine.

Iar localnicii scot si un profit frumusel din vanzarea accesoriilor necesare pentru o incursiune reusita printre prostetatari.

Fara turismul salvator, lucrurile ar fi stat chiar mai rau. Vorbim despre un dezastru anuntat. Pana anul trecut, grecii aveau salarii la nivelul Germaniei, desi productivitatea era cel mult la jumatate. Cel care a condus pentru un timp si compania de telefonie fixa din Romania are perspectiva necesara pentru a transa.

In Grecia, economia subterana reprezinta 35% din PIB, evaziunea fiscala fiind estimata la astronomica suma de 22 de miliarde de euro anual. Iar grecii trag in piept statul prin orice mijloace. Si nu doar cei modesti. In suburbiile luxoase din nordul Atenei, sunt declarate, si deci impozitate, numai 324 de piscine din totalul celor 17.000, descoperite de Fisc cu ajutorul unor imagini din satelit.

Totusi, cazul Greciei pare a ilustra zicala: "e rau cu rau, dar mai rau e fara rau": "Chiar daca nu vom face economii de 28 de miliarde asa cum ne-am angajat, ci de 15 miliarde de euro, nu cred ca va fi o problema. Uniunea Europeana e interesata sa tina Grecia in viata", spune Panagis Vourloumis, fostul sef OTE Grecia.