"Este necesar sa actionam de urgenta. Sase milioane de tineri (cu varsta intre 15 si 24 de ani) sunt someri in Europa", iar "aproape 14 milioane nu au un loc de munca, nu urmeaza studii sau nu urmeaza cursuri de ucenicie", a subliniat presedintele francez intr-un colocviu la Paris. 

Ministrul muncii francez, Michel Sapin, cel german, Ursula von der Leyen si italian, Enrico Giovanniniai, impreuna cu ministrul finantelor francez Pierre Moscovici si cel german, Wolfgang Schäuble au trasat directiile mari ale acestui plan franco-german, intitulat "Initiativa europeana pentru crestere si creare de locuri de munca". 

El se va sprijini pe trei parghii:

- accesul IMM-urilor la credite

- dezvoltarea de alternative

- mobilitatea geografica.

De asemenea, va incerca sa optimizeze utilizarea unor fonduri europene existente. 

"In cadrul IMM-urilor si (sistemului) Protectiei Mamei si Copilului se creeaza cele mai multe locuri de munca pentru tineri, este necesar sa fie sustinute", a subliniat Michel Sapin. 

"Numeroase IMM-uri, care sunt coloana vertebrala a economiei noastre, sunt pregatite sa produca, dar au nevoie de capital. Insa au acces la acesta cu un cost exorbitant. Intentionam sa spargem acest cerc vicios, cu ajutorul Bancii Europene pentru Investitii (BEI)", a adaugat Ursula von der Leyen. 

"A doua parghie este dezvoltarea de alternative. Noi prezentam o intarziere considerabila in comparatie cu Germania. Cu siguranta si din acest motiv somajul este mult mai slab acolo", a continuat Sapin, adaugand ca a "treia parghie este mobilitatea, pe teritoriul national si in Europa". 

Ideea este de a garanta in Europa ca niciun tanar nu ramane timp de patru pana la sase luni fara un loc de munca, formare sau stagiu de pregatire. 

Un Erasmus pentru ucenici 

Totusi nu este necesar sa li se "faca promisiuni tinerilor pe termen scurt, pe care nu le vom respecta pe teren lung", a avertizat Wolfgang Schäuble, insistand asupra necesitatii privilegierii unor reforme structurale destinate ameliorarii competitivitatii economiilor. 

Acest dosar, care marcheaza reluarea dialogului franco-german, se va afla in centrul vizitei de lucru a lui Merkel joi la Paris. El va constitui totodata o adevarata piesa de rezistenta a summitului european din perioada 27-28 iunie. Planul va fi finalizat pe 3 iulie, la Berlin, intr-o reuniune a ministrilor Muncii din cele 27 de state membre UE prezidata de Merkel, in prezenta lui Hollande. 

"Acolo va fi necesar sa dam o noua amploare acestui plan pentru crearea de locuri de munca pentru tineri" cu scopul de a evita o "ruptura" de generatii, a pledat Hollande, care urmeaza sa discute despre plan si cu Mariano Rajoy, marti seara, la Paris. 

In contextul in care Germania inregistreaza "doar" 8% someri in randul tinerilor in varsta de 15-24 de ani din cadrul populatiei active, cel mai scazut nivel in UE, Franta inegistreaza peste 25%, Italia si Portugalia peste 38%, iar Grecia si Spania chiar si peste 55%. 

O suma de sase miliarde de euro este prevazuta pentru crearea de locuri de munca pentru tineri, in cadrul proiectului de buget european pentru perioada 2014-2020, pe care Parlamentul European (PE) urmeaza sa il adopte. François Hollande doreste ca aceste fonduri sa poata fi mobilizate "foarte repede".  Presedintele francez a reluat, de asemenea, ideea unui "Erasmus pentru ucenici", dupa modelul celui care exista pentru studenti. "Si acolo exista fonduri, sa le mobilizam", a indemnat el.