Initiativa comuna a ministrilor francez al muncii Michel Sapin si german Ursula von der Leyen, intitulata "New Deal for Europe", este o referire la un "New Deal" din anii '30 al presedintelui american Franklin Delano Roosevelt. Planul urmeaza sa fie prezentat intr-o conferinta la Paris, pe 28 mai, organizata de investitorul filantrop germano-american Nicolas Berggruen, transmite Mediafax.

Ministrii finantelor Pierre Moscovici si Wolfgang Schäuble "vor lua de asemenea parte", scrie ziarul, care se sprijina pe "surse apropiate guvernelor si organizatorilor conferintei".

"Va fi o intalnire in care ministrii finantelor si muncii vor fi impreuna", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Finantelor, Martin Kotthaus. 

Planul, la care subscriu "intrepinderi majore", potrivit ziarului, prevede ca Banca Europeana de Investitii sa acorde credite "in valoare de cateva miliarde" firmelor care se vor angaja sa recruteze sau sa formeze tineri. 

UE a ajuns deja la un acord pentru alocarea sumei de sase miliarde de euro, pana in 2020, luptei impotriva somajului in randul tinerilor, un flagel care afecteaza, spre exemplu, unul din doi tineri in Spania. Acest "New Deal" va avea un "efect de parghie" asupra acestei sume, scrie Rheinische Post. Va servi ca garantie pe langa BEI, care va putea, astfel, sa multiplice pana la zece ori, adica 60 de miliarde de euro, suma imprumutata intreprinderilor implicate.  Presedintia BEI este detinuta de catre un german, fostul secretar de stat Werner Hoyer.