Confruntat cu cea mai dura criza din mandatul sau, presedintele francez a optat pentru o remaniere limitata - 12 dintre cei 16 ministri au fost mentinuti in functii - dar care ii indeparteaza pe principalii reprezentanti ai aripii stangi socialiste, sustinatori ai unei politici cu un caracter mai pronuntat social.

In mod foarte simbolic, portofoliul Economiei a trecut de la Arnaud Montebourg, care a provocat prabusirea Cabinetului prin criticile sale dure la adresa politicii "de austeritate" a lui François Hollande, la un fost bancher in domeniul afacerilor Emmanuel Macron, in varsta de 36 de ani, adeptul unei linii liberale. Michel Sapin pastreaza portofoliul Finantelor.

Premierul Manuel Valls, reconfirmat in functie, a anuntat marti seara, pe postul public France 2, ca va supune Guvernul unui vot de incredere al Adunarii Nationale "in septembrie sau octombrie", declarandu-se convins ca "majoritatea va fi acolo".

"Exista o singura linie, iar membrii Guvernului nu pot sa se dea in spectacol", a apreciat premierul, invocand necesitatea de a "actiona coerent" si recuzand acuzatia potrivit careia duce o "politica de austeritate", referindu-se la criticile lui Arnaud Montebourg care au determinat caderea Cabinetului pe care l-a condus.

Valls a subliniat ca dezbaterea la nivel european pe tema ritmului reducerii deficitelor nu exclude efortul la nivel national.

"Presedintele Republicii si cu mine spunem de luni de zile nu doar ca euro este prea scump si ca exista riscul unei deflatii, ci si ca este necesar sa ne adaptam diminuarea deficitelor, ca este necesar alt ritm", a declarat el pentru France 2.

"Aceste dezbateri, noi le purtam la nivel european, dar asta nu inseamna, totusi, ca trebuie sa ne exoneram de propriile responsabilitati", a declarat Valls. "De 40 de ani, Franta traieste peste mijloacele noastre, cu o datorie si deficite pre mari", a sublinniat el.

Noul Guvern este alcatuit din 16 ministri in deplin exercitiu, opt barbati si opt femei. Remanierea este foarte limitata, avand in vedere ca 12 ministri isi pastreaza posturile, inclusiv seful diplomatiei Laurent Fabius, ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian ori ministrul Justitiei Christiane Taubira - ultimul simbol al unei stangi asumate, cunoscuta ca o apropiata a fondatorilor.

Najat Vallaud-Belkacem devine prima femeie care preia portofoliul Educatiei, in locul lui Benoit Hamon, care s-a declarat solidar cu Arnaud Montebourg.

François Hollande, afectat de un nivel-record de nepopularitate de cand a fost ales in mai 2012, in contextul unui somaj puternic si unei cresteri economice in pana, i-a cerut lui Valls sa "alcatuiasca un guvern cu o linie, comportamente, compozitie si majoritate clare".

Comisia Europeana: Franta trebuie sa continue reformele economice si fiscale

Comisia Europeana a atentionat guvernul francez ca nu are "nicio clipa" de pierdut pentru continuarea reformelor economice si fiscale, la doar o zi dupa ce premierul Manuel Valls a nominalizat un nou Cabinet, releateza AFP, potrivit Mediafax.

Este estential ca noul guvern sa mentina angajamentele asumate in privinta reformelor, deoarece Franta are nevoie de o crestere economica sustenabila si de noi locuri de munca, a declarat miercuri Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului pentru Afaceri Economice, Jyrki Katainen.

Pe de alta parte, prim-ministrul francez a afirmat ca autoritatile de la Bruxelles trebuie sa ia noi masuri pentru a combate inflatia scazuta din zona euro.

Prezent la o reuniune a oamenilor de afaceri francezi, Valls a declarat ca Banca Centrala Europeana trebuie sa-si intensifice eforturile pentru sprijinirea creditarii si evitarea deflatiei.

"Moneda euro este supraestimata. Este rau pentru afaceri si este rau pentru economie", a spus acesta, citat de Wall Street Journal.

Contestat de ministrul Economiei, presedintele francez François Hollande l-a insarcinat luni pe premierul Manuel Valls sa formeze o noua echipa "in concordanta" cu politica sa de austeritate.