Acest reprezentant al Congresului, ales pentru prima data la varsta de 28 de ani, in statul sau natal Wisconsin, reales de sase ori de atunci, este un produs pur al Washingtonului, putin cunoscut de americani inainte de desemnarea sa drept candidat in tandemul republican la Casa Alba. 

Presedintele Comisiei pentru Buget din Camera Reprezentantilor, el este un aparator vehement al reducerii cheltuielilor publice, al taierilor in programele sociale si al unei scaderi a impozitelor cu 20% pentru toate veniturile, chiar si pentru cei bogati.  El este, de asemenea, autorul unui proiect de privatizare al Medicare, sistemul de asigurare medicala pentru batrani. 

Cu descendenta irlandeza, catolic fervent, Paul Ryan este un adversar feroce al avortului. El s-a declarat, recent, in favoarea acestuia in cazuri limitate - de viol, incest sau pericol pentru mama - o evolutie fata de pozitia sa precedenta, care nu lua in considerare viata mamei.  El este, de asemenea, impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex si apara drepturile detinatorilor de arme de foc. 

Locuind in acelasi oras in care s-a nascut, Janesville, Paul Ryan este casatorit si are trei copii. Lui ii place sa vanaze si sa pescuiasca pisici de mare cu mainile goale.  Lui Ryan ii place sa spuna ca a stiut de foarte tanar sa conteze doar pe el, dupa ce, la varsta de 16 ani, l-a descoperit pe tatal sau mort din cauza unei crize cardiace. 

Inalt (1,88 m), brunet si slab, Paul Ryan este pasionat de dezvoltarea musculaturii. Revista Time a publicat o fotografie cu el in timp ce ridica o haltera, cu privirea concentrata. El este cunoscut drept un fanatic al programului intesiv P90X, pe care il practica in fiecare dimineata in sala de sport a Capitoliului din Washington. 

De la discursul sau in fata conventiei republicane, el si-a capatat reputatia de persoana inselatoare. Organismele de "fact checking" (verificari) au detaliat toate falsurile declarate pana in prezent.  O poveste despre un maraton la care a alergat, potrivit declaratiilor sale, in mai putin de trei ore - o performanta extraordinara - il urmareste in continuare, in pofida unei retractari stanjenitoare.