Trei posibile scenarii pentru ce s-ar putea intampla cu Grecia la sfarsitul lunii au fost stabilite joi seara de catre Eurogrup.

1. Cel mai putin probabil ar fi incheierea unui acord prin care Grecia sa accepte reforme in schimbul transei de 7,2 miliarde de euro, evitand astfel intrarea in incapacitate de plata. 

2. O noua extindere a actualului program de asistenta financiara, care expira in iunie. Grecia a amanat saptamana trecuta plata care trebuia rambursata catre FMI pana pe 5 iunie, vrand sa cumuleze intr-o suma de 1,7 miliarde dolari toate transele ce trebuie returnate la sfarsitul lunii. 

3. Acceptarea ideii ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, discutata oficial pentru prima data la nivel inalt in UE.

Majoritatea oficialilor sustin ca e putin probabil ca reprezentantii UE, BCE si FMI sa ajunga la timp la un acord si sa evite intrarea in incapacitate de plata. 

"Ar insemna ca in urmatoarele zile sa se inregistreze progresele care nu s-au realizat in ultimele saptamani. Reactia BCE si FMI si a unor state membre este extrem de sceptica", sustin sursele.

Altele cred ca s-ar putea semna un acord la reuniunea Eurogrupului din 18 iunie, de la Luxemburg. Chiar si asa, sustin oficialii, acordarea transei pana in 30 iunie ar fi dificila, pentru ca e nevoie de timp pentru finalizarea procedurilor.

"Pentru prima data s-a discutat un Plan B pentru Grecia", sustin sursele. Adica vor fi impuse controale asupra capitalului, pentru a se preveni iesirea unor sume mari in euro din tara si vor fi introduse IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garanteaza plata acesteia). 

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a avansat recent posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie de o moneda paralela alaturi de euro, daca discutiile cu creditorii internationali esueaza. El a dat exemplul Muntenegrului, care foloseste euro, dar nu este membru al zonei euro. 

Declaratiile sugereaza ca unii oficiali germani se pregatesc pentru cel mai rau scenariu in cazul Greciei. Schaeuble nu exclude iesirea Greciei din blocul comunitar.

"Suntem in mijlocul unor negocieri dificile. Problema este ca premierul elen Alexis Tsipras conduce un scuter iar Wolfgang Schaeuble, un BMW blindat", sustine Jacob Funk Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics in Washington, potrivit Agerpres.

4. Analistii Goldman Sachs International sustin aranjamentele valutare din Muntenegru si Kosovo ca posibile scenarii pentru ''situatiile hibride care ar putea aparea in Grecia". "IOU ar putea fi folosite la acoperirea cheltuielilor interne si ar circula alaturi de euro", se arata in raportul Goldman Sachs.