Serghei Gueriev va fi primul reprezentant al Rusiei care detine aceasta functie.

Anul trecut, BERD a incetat sa mai aprobe noi proiecte in Rusia din cauza situatiei din Ucraina.  

Mai multi opozanti ai presedintelui rus Vladimir Putin au parasit Rusia, dupa reprimarea brutala a protestelor in iarna 2011-2012. Printre acestia se numara economistul Serghei Gueriev, care in prezent preda la Universitatea Sciences Po Paris, sau fostul oligarh Mihail Hodorkovski, inchis timp de zece ani in Rusia si care in prezent locuieste in Elvetia.

"Serghei Gueriev aduce functiei o expertiza solida si o experienta bogata. Are o intelegere profunda a tarilor unde opereaza BERD si, in functia de economist sef, va juca un rol major, ajutandu-ne sa ne indeplinim misiunea", a afirmat presedintele BERD, Suma Chakrabarti.  

Serghei Gueriev il va inlocui pe Erik Berglof, care a renuntat la functie pentru a preda la prestigioasa universitate britanica London School of Economics.

Suedezul Berglof a jucat un rol crucial in procesul de infiintare a Initiativei de la Viena, in perioada de varf a crizei bancare globale din 2008 - 2009, pentru ca grupurile bancare occidentale sa asigure un nivel adecvat de capital si lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est.  

"Este o onoare sa fiu solicitat pentru aceasta functie. BERD are un rol important in sprijinirea dezvoltarii economiilor tarilor noastre si astept cu nerabdare sa ma implic in aceasta activitate", a declarat Guriev.

El se va alatura BERD in vara anului viitor, dupa indeplinirea actualelor angajamente academice.  

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. In ultimii ani, a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si tari precum Turcia.

De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 7 miliarde de euro in peste 368 de proiecte din Romania.

In 2014, Romania a fost a sasea tara in topul principalilor beneficiari de investitii BERD.