80% din pariurile sportive se fac prin tranzactii ilegale, care sunt foarte greu de detectat, informeaza BBC, potrivit Mediafax.

Pariorii mizeaza anual in sport sume intre 200 si 500 de miliarde de euro, circa 2% din Produsul Intern Brut mondial, mentioneaza autorii studiului. 

Cele mai vulnerabile sunt pariurile live, unde activitatile suspecte sunt si mai greu de depistat, a declarat Chris Eaton, director de integritate in cadrul ICSS. 

"Evolutia rapida a pietei pariurilor sportive a sporit riscul de infiltrare a crimei organizate si de spalare de bani", a precizat Eaton, fost director de securitate al FIFA. 

Sporturile cele mai afectate sunt cricketul si fotbalul, dar tenisul, baschetul, badmintonul si cursele auto-moto sunt de asemenea amenintate. 

Printre solutiile practice pentru combaterea pariurilor ilegale si meciurilor aranjate se numara crearea unei taxe pentru finantarea investigatiilor in domeniu si interzicerea dreptului de a paria pentru jucatori antrenori si oficiali, pe sportul in care activeaza.