"Banii au sosit. Este vorba (despre o suma) de 3,19 miliarde de dolari", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a bancii centrale, scrie Mediafax.

Consiliul de Administratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat, pe 1 mai, deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia. Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.

Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50% a pretului la gaze.

Guvernul de la Kiev estimeaza o contractie a PIB de 3% in acest an, in mare parte din cauza crizei din estul tarii, unde autoritatile au dificultati in a opri actiunile violente ale separatistilor prorusi, sustinuti de Moscova. De asemenea, Rusia a concentrat un numar semnificativ de soldati in apropierea granitei estice a tari, sporind tensiunile si incertitudinea.

Grivna, moneda cu cea mai slaba evolutie in raport cu dolarul american in acest an in urma unei deprecieri de 28%, s-a apreciat miercuri cu 1%, la 11,4375 grivne pentru un dolar.

Ucraina a fost afectata de proteste extinse ale populatiei nemultumite dupa ce la sfarsitul anului trecut presedintele de la acel moment, Viktor Ianukovici, a decis sa renunte la un acord cu UE in favoarea unei apropieri de Moscova. Protestatarii si opozitia au reusit sa-l inlature pe Ianukovici la sfarsitul lunii februarie, insa decizia a condus la inrautatirea puternica a relatiilor cu Rusia, care a sprijinit o miscare separatista in regiunea ucraineana Crimeea, pe ulterior a si anexat-o.