În prezent, numărul spaniolilor care depind de ajutoarele de şomaj a ajuns la un nivel record de 5,2 milioane, creştere de 135,56% în ritm anual, după ce unele din cele mai stricte măsuri de carantină împotriva coronavirusului introduse la nivel mondial au paralizat economia spaniolă.

De asemenea, costul plăţii ajutoarelor de şomaj pentru cele 5,2 milioane de persoane aflate în şomaj total sau parţial a crescut exploziv cu 207%, comparativ cu luna aprilie 2019, până la 4,5 miliarde de euro.

Dacă sunt luaţi în calcul şi muncitorii disponibilizaţi şi cei aflaţi în concediu medical, până la şapte milioane de persoane sunt dependente de stat, adică aproape 30% din populaţia în vârstă de muncă, conform datelor trimise la Bruxelles de autorităţile spaniole împreună cu prognozele economice pe 2020.

Cu toate acestea, cifra care priveşte numai persoanele fără un loc de muncă, 3,8 milioane, este departe de cifra record de 5 milioane atinsă în 2013, în cel mai grav moment al crizei datoriilor suverane care a lovit Spania în urmă cu un deceniu.

Guvernul de coaliţie condus de Pedro Sanchez a simplificat acces la schemele de şomaj parţial şi a interzis concedierile în timpul crizei sanitare, în speranţa că astfel va fi evitat un impact violent asupra locurilor de muncă.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca în Spania rata şomajului să ajungă la 20,8% în 2020, în timp ce Banca Centrală a Spaniei mizează pe un interval cuprins între 18,3% şi 21,7%, în funcţie de durata măsurilor de izolare.