Initiativa "Stop suprapopularii - Da protejarii resurselor naturale", supranumita Ecopop, ar fi aprobata daca scrutinul ar avea loc astazi.

Potrivit primului sondaj pe Interent, comandat de cotidianul "20 Minuten", si realizat la 15 octombrie, pe un esantion format din 13.397 de persoane, in vederea votului din 30 noiembrie, 53% dintre elvetieni sunt "favorabili" sau "mai degraba favorabili" textului, in timp ce 44% sunt "impotriva" sau "mai degraba impotriva". Doar 3% nu au exprimat nicio opinie.

Principalul argument care determina elvetienii sa sustina aceasta initiativa este reducerea numarului de imigranti. Textul cere ca proportia imigrantilor sa nu depaseasca 0,2% pe an din populatia rezidenta, ceea ce inseamna 16.000 de persoane fata de 80.000 in prezent.

De asemenea, se precizeaza ca "tratatele internationale" care contravin acestui obiectiv vor fi "modificate imediat ce va fi posibil, dar nu mai tarziu de patru ani". 

Sustinerea Ecopop este insa fragila. Initiativele populare au tendinta de a pierde teren in cursul campaniei si, mai mult, toate partidele politice se opun proiectului.