Persoanele care nu au profitat de dobanzile aflate la minime record pentru a-si achita creditele risca sa fie coplesiti de cresterea inevitabila a acestora. Dobanda de politica monetara a Bancii Angliei se afla la nivelul minim record de 0,5%.

"Cresterea costurilor pentru energie, alimente si transport a absorbit orice venit excedentar pe care l-ar fi avut populatia. Asta inseamna ca in unele situatii nu mai au nimic pentru a face fata unor rate mai mari la creditele ipotecare", a declarat seful organizatiei Citizens Advice, Gillian Guy, citat de The Guardian si preluat de Mediafax.

Potrivit unui studiu al Resolution Foundation, chiar si in cel mai optimist scenariu - cu o crestere lenta a dobanzilor catre 3% pana in 2018, avans puternic al PIB si distributie echitabila intre bogati si saraci - 1,12 milioane de persoane vor cheltui mai mult de jumatate din venituri pentru plata creditelor ipotecare. Un astfel de nivel este considerat drept supraindatorare.

In cazul in care Banca Angliei creste dobanda mai rapid, la 5% in 2018, iar economia are o evolutie slaba, circa doua milioane de gospodarii vor avea probleme financiare, arata studiul.

Avertismentul vine in contextul publicarii rezultatelor unui sondaj care arata ca in loc sa-si plateasca datoriile, circa 13 milioane de britanici au acoperit cheltuielile de Craciun prin imprumuturi.

Seful Bancii Angliei, Mark Carney, a afirmat ca va lua in calcul cresterea ratei cheie din momentul in care somajul coboara sub 7%. Rata somajului s-a situat in decembrie la 7,4%, amplificand asteptarile pentru o majorare a dobanzii de politica monetara.