Datele SIPRI, care acopera cinci ani (2011-2015), reliefand principalele tendinte in perioada respectiva, arata ca volumul comertului cu arme la nivel mondial a crescut constant din 2001, dupa ce acesta scazuse timp de douazeci de ani.  

In materie de livrari, "SUA raman in mare parte in frunte", subliniaza SIPRI.Ponderea americana pe piata a crescut la 33%, fata de 29% in 2006-2010.

Fabricantii de arme americani profita in acelasi timp de o clientela foarte diversa.  

"SUA au vandut sau au donat arme catre 96 de state in ultimii cinci ani si industria de aparare americana se pregateste pentru comenzi mari de export, din care un total de 611 de avioane de lupta F-35 pentru noua tari", a declarat Aude Fleurant, directoarea programului Armament si cheltuieli militare.  

In urma lor, Rusia a inregistrat, de asemenea, un progres cu 25% din exporturile mondial, chiar daca aceasta tendinta a fost in usor regres intre 2014 si 2015, din cauza sanctiunilor economice occidentale la adresa Moscovei pentru rolul sau in criza ucraineana.  

Livrarile de arme rusesti catre Europa au crescut in 2011-2015 cu 264% comparativ cu perioada anterioara de cinci ani, conform portalului newsru.com.  

Rusia exporta mai mult ca americanii in India, primul importator de arme la nivel mondial, noteaza AFP.  

In acest context, expertii SIPRI mentioneaza ca livrarile de arme rusesti in Europa au crescut in principal ca urmare a vanzarilor catre Azerbaidjan, care intre 2011 si 2015 au reprezentat 4,9% din totalul exporturilor Rusiei fata de 0,7% in perioada 2006-2010, potrivit newsru.com.  

China, devenita in 2010 -2014 al treilea exportator in lume, depasind Germania si Franta, si-a intarit aceasta pozitie in clasament (5,9%), cu o industrie de aparare din ce in ce mai recunoscuta, care furnizeaza arme in primul rand tarilor din regiune, precum Pakistan, Bagladesh si Myanmar.  

Producatorii europeni pierd insa teren. In ultimii cinci ani, Franta (5,6% din piata) si-a vazut exporturile diminuate cu o zecime fata de cei cinci ani precedenti, in timp ce exporturile Germaniei (4,7% din piata) au scazut la jumatate.   Aceste industrii sufera din cauza scaderii comenzilor din partea partenerilor lor europeni (-41%), care si-au taiat cheltuielile ca urmare a austeritatii in plan economic.  

In randul importatorilor, India ramane de departe clientul numarul unu cu 14% din achizitii, cumparand de doua ori mai multe arme din strainatate ca Arabia Saudita si de trei ori mai mult decat China.