Cei de la UK Observer au facut un experiment: un motan pe nume Orlando a fost pus sa liciteze la bursa impotriva unor grupuri de oameni foarte bine pregatiti in domeniul financiar.

Contrar asteptarilor, pisica a reusit sa castige.

Experimentul a fost realizat in decursul unui an si au fost implicate trei echipe: pisica, jucatori la bursa profesionisti si un grup de studenti. Fiecare echipa a inceput anul cu 5.000 de lire, bani investiti in cinci companii listate la bursa. Dupa fiecare trimestru, ei aveau posibilitatea de a renunta sau de a schimba actiunile pe care le detineau.

Oamenii au facut investitiile in stilul clasic, in timp ce Orlando a avut un alt sistem: aruncarea unui soarece de jucarie intr-un tabel cu cifre, reprezentand companii diferite. Pana in luna septembrie, lucrurile pareau sa mearga bine pentru profesionisti, ei avand un profit de 497 de lire, in timp ce pisica a obtinut un castig de doar 292 de lire.

Insa Orlando a reusit ca in ultimul trimestru sa isi creasca profitul si sa ajunga la 5,542.60 de lire, in timp ce jucatorii la bursa profesionisti aveau cu 366 de lire mai putin, clasandu-se astfel pe locul al doilea.

Victoria pisicii l-ar amuza cu siguranta si pe economistul Burton Malkiel care a scris intr-o carte a sa, "A Random Walk Down Wall Street", ca o maimuta legata la ochi s-ar descurca mai bine decat orice trader bine platit sa faca investitii la bursa.