"Avem optiunea unui raspuns bugetar, ceea ce vom face dupa calendarul nostru, in jurul 'discursului din toamna'", rectificarea de buget prezentata de guvern, a explicat duminica Philip Hammond.

Statisticile disponibile la acel moment vor permite Londrei "sa ajunga la concluziile potrivite privind necesitatea unui plan de redresare bugetara", a adaugat responsabilul citat, numit recent in post de noul prim-ministru Theresa May.

El s-a ferit totusi sa prezinte detalii privind forma pe care ar putea-o lua aceste masuri de crestere a cheltuielilor publice.

"Un nou cadru bugetar" va fi in orice caz dezvaluit in aceasta toamna "pentru a le aduce claritate investitorilor", a insistat Hammond.

El a facut aceste declaratii in fata jurnalistilor la Chengdu, la finalul unei reuniuni de doua zile a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din tarile G-20, summit marcat de riscurile asociate Brexitului.

Aceasta evocare a unui plan de redresare bugetara al Londrei intervine in contextul in care mai multe informatii alarmante au fost publicate privind consecintele Brexitului.

"Adevarul este ca o doza de incertitudine va persista pana la incheierea negocierilor noastre cu UE", a avertizat ministrul.

Londra este cea care va decide cand va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind iesirea din UE. Odata cererea depusa, negocierile vor trebui sa se incheie in termen de doi ani, ceea ce face posibila o iesire de facto a Marii Britanii din blocul comunitar in orizontul lui 2019.

Insa Bruxellesul si mai multi lideri europeni, chiar daca au acceptat sa lase timp guvernului Theresei May, au facut apel la Londra sa notifice "cat mai curand posibil" retragerea sa din Uniune.

Chiar dupa aceasta procedura, "incertitudinea nu se va incheia decat atunci cand se va ajunge la un acord" intre cele doua parti, a avertizat Hammond.

Decizia Marii Britanii de a parasi UE "intareste incertitudinile" pentru economia mondiala, au avertizat duminica statele G-20, care considera totusi ca tarile blocului comunitar sunt "bine pozitionate" pentru a raspunde unor eventuale repercusiuni financiare.

G-20: Brexitul "amplifica incertitudinile" pentru economia mondiala

In acelasi context, ministrii de finante ai statelor G-20 sustin, intr-un comunicat comun, ca decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana "amplifica incertitudinile" pentru economia mondiala, Brexitul adaugandu-se altor amenintari pentru economia mondiala.

Totusi, responsabilii G-20, reuniti in acest weekend in sud-estul Chinei, au dat asigurari tarile UE "sunt bine pozitionate" pentru a contracara "de maniera dinamica" eventualele repercusiuni economice si financiare ale Brexitului, potrivit comunicatului final prezentat de ministrul chinez de finante, Lou Jiwei.

G-20 a inclus un posibil Brexit printre "amenintarile" pentru economia mondiala inca inainte de rezultatul votului britanic, in urma cu trei luni.

Intre timp, acest risc s-a concretizat si reuniunea de la Chengdu a fost marcata de numeroase intrebari privind forma viitorului divort intre Londra si Bruxelles.

Guvernatorul Bancii Japoniei a insistat sambata ca este vorba despre un subiect "major" pe ordinea de zi.

Fondul Monetar International (FMI) a diminuat la randul sau previziunile de crestere mondiala pentru 2016 si 2017, avertizand ca incertitudinile prelungite legate de Brexit ar putea duce la o incetinire a cresterii inca si mai drastica.

"Cea mai mare parte a Brexitului urmeaza sa se desfasoare si repercusiuni inca si mai negative reprezinta o posibilitate clara", a precizat institutia de la Washington in acest weekend.

"Evident, negocierile nu se vor incheia intr-o saptamana sau chiar o luna, ci este un proces care va dura mult mai mai mult timp", a recunoscut in marja summitului G-20 un inalt responsabil al Trezoreriei americane. "Daca asta s-ar transforma intr-o confruntare masiva (intre cele doua parti) ar fi extrem de destabilizator pentru increderea" actorilor economici, a adaugat el.

Recent numit in functie, ministrul de finante britanic Philip Hammond s-a deplasat la Chengdu pentru a incerca sa calmeze febrilitatea generala si a se intalni cu omologii sai german si francez, potrivit unor surse diplomatice.

Dincolo de cazul britanic "persista riscuri puternice (...), volatilitatea financiara ramane ridicata si conflictele politice, terorismul si fluxul de migranti continua sa complice mediul economic", se mai mentioneaza in comunicat, care vorbeste despre o redresare "mai slaba decat se spera".

Insistand asupra faptului ca politicile monetare foarte flexibile ale marilor banci centrale nu sunt suficiente, mai multe tari sau organizatii, au facut apel, ca si FMI, la statele care au aceste mijloace sa-si sporeasca cheltuielile publice pentru a sustine o crestere fragila.

Comunicatul G-20 mai mai face apel la utilizarea "tuturor instrumentelor disponibile" pentru a relansa activitatea si a consolida cheltuielile cu infrastructura, reluand o formula deja utilizata in acest an, in ciuda reticentelor Berlinului pe acest subiect.