Romney, pe urmele tatalui care a candidat contra lui Nixon la presedintia SUA

Cand Barack Obama a intrat in 2009 ca presedinte in Biroul Oval, pe masa goala il astepta un plic maroniu cu un biletel atasat. Pe biletel scria atat: 44. Barack Obama fiind al 44 presedinte al Statelor Unite. Plicul fusese lasat acolo de numarul 43, al 43-lea presedinte, George Bush. Ce continea plicul, nu stie nimeni, nici pana in ziua de azi.

Asa ca intrebarea este: "Va exista un plic cu numarul 45 scris pe el?" Va castiga Romney, devenind al 45-lea ocupant al Casei Albe?

Daca este sa luam in considerare numai plusurile si varianta staff-ului sau de campanie, Mitt Willard Romney este opusul lui Obama din foarte multe puncte de vedere.

Romney e un multi-milionar care refuza sa spuna exact cati bani si cate actiuni are, este un om de succes din lumea buna a Americii. Tatal sau a fost guvernatorul Michigan-ului si a vrut sa ajunga presedintele Statelor Unite, dar a pierdut in fata lui Nixon.

Ca sa va faceti o idee despre cine vorbim, contracandidatul lui Obama a fost botezat Mitt, dupa Milton Romney, jucator de baseball la Chicago Bears si Willard, dupa numele magnatului J. Willard Marriott, prieten la catarama cu Romney senior. Deci, bani si stralucire pe toata linia. Plus o sotie, pe care a cerut-o cand aceasta avea 16 ani si careia i-a facut cinci copii in dulcea traditie a mormonilor din randurile care Mitt Willard Romney face parte.

Viata lui Mitt Romney, povestea de succes americana

Dar sa luam partea pozitiva a religiei mormone: cu Ann este casatorit de 40 de ani si inca ii mai spune "iubita mea". Plus ca in tinerete, Mitt Romney a colindat Franta vreo doi ani ca misionar mormon. Cu ce succes, inca nu stim, dar nu prea mare, pentru ca altfel, misionariatul sau ar fi fost trecut in CV.

Absolvent de Harvard, ca si Obama, Mitt Romney a intrat in afaceri si a facut bani si iar bani. Din care a cheltuit si acum 4 ani o groaza, cand a vrut sa prinda biletul castigator al taberei republicane in cursa catre Casa Alba.

Daca mai adaugam si faptul ca Romney a fost presedintele comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la salt Lake City sau mandatul de guvernator de Massachusetts, avem un profil si mai complet al celui care isi doreste sa fie al 45-lea presedinte american.

Cum incearca Romney sa ii convinga pe americani ca merita sa fie cel de-al 45- lea presedinte

Ce-si propune? Pai anularea reformei in sanatate a lui Obama, sporirea cheltuielilor militare, o confruntare economica cu China, pe care o acuza ca triseaza in comert, strangerea relatiilor cu Israelul si nu exclude deloc, dar deloc, un razboi impotriva Iranului. Mai este nemultumit ca SUA ar fi micsorat sprijinul pentru Polonia, cand Obama a mutat scutul anti-racheta in Romania si considera ca americanii i-au menajat mult prea mult pe rusi.

Ce ii raspund democratii lui Obama? Ca este nesabuit in materie de politica externa, care poate redesena lumea, ca nu poti sa nu te gandesti la consecinte, cand vrei sa cresti taxele la clasa de mijloc si ca ar putea pune profitul inaintea securitatii nationale.

Pana la lamurirea controverselor, Romney pare sa ramana un politician extrem de dur in spatele zambetului cuceritor din campania electorala si tunsorii impecabile.