Documentul de 43 de pagini cu privire la alegerile de la 8 iunie prezinta reforme importante, precum renationalizarea cailor ferate si cresteri de impozite.

Intre angajamentele inca neaprobate, partidul da asigurari ca va garanta un ”vot important” asupra acordului final al Brexitului si exclude sa paraseasca UE fara acord.

”Partidul Laburist recunoaste ca parasirea UE fara acord este cea mai rea problema posibila pentru Marea Britanie si ne va afecta economia”, se arata in document. ”Noi respingem optiunea «fara acord» si vom negocia dispozitii tranzitorii cu scopul de a evita sa punem in pericol economia Regatului Unit”.

Partidul Laburist este in urma, in sondaje, care par sa arate ca greseala consta intr-o lipsa, din partea liderului formatiunii Jeremy Corbyn, a unei linii clare cu privire la Brexit.

Corbyn a refuzat marti sa raspunda la BBC daca regatul Unit ar parasi UE daca el ar deveni premier.

O sursa din cadrul partidului a declarat ulterior pentru AFP ca Jeremy Corbyn a repetat in trecut ca va respecta optiunea pe care britanicii si-au exprimat-o in referendumul de la 23 iunie 2016.

Schita de program expune de asemenea pozitia partidului cu privire la imigratie, un factor-cheie in referendum.

Partidul Laburist spune ca nu vrea sa faca ”promisiuni false” cu privire la scaderea numarului de migranti, referindu-se la promisiunea nerespectata a conservatorilor in acest sens.

In afara de nationalizarea cailor ferate, Partidul Laburist prevede, de asemenea, sa creeze societati de stat energetice si sa creasca impozitul marilor societati, potrivit acestor documente prezentate de presa britanica.

Imbunatatirea situatiei finantelor publice va avea loc printr-un imprumut in valoare de 250 de miliarde de lire sterline (297 de miliarde de euro).

Veniturile provenind dintr-o crestere de impozite impuse veniturilor de peste 80.000 de lire sterline pe an vor fi utilizate in vederea investirii a sase miliarde de lire sterline in sistemul sanatatii publice (NHS), potrivit Daily Mirror.

Documentul prevede totodata anularea taxelor de inscriere la universitate, care pot atinge, in prezent, 9.250 de lire sterline pe an.

Un purtator de cuvant al Partidului Laburist nu a dorit sa comenteze, explicand ca documentul urmeaza sa fie supus aprobarii unui numar de 80 de lideri ai formatiunii inainte sa fie prezentat in mod oficial, probabil saptamana viitoare.