Acordul incheiat de Visa este similar intelegerii semnate in decembrie anul trecut de compania rivala MasterCard si survine la aproape un an de cand presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat sprijinul pentru crearea unui sistem national de plati, alternativa la sistemele operate de MasterCard si Visa.

In acest context, parlamentarii rusi au aprobat o lege prin care toate platile efectuate pe teritoriul Rusiei trebuie sa fie procesate local.

In martie anul trecut, Visa si MasterCard au suspendat temporar serviciile pentru mai multe banci rusesti, in urma sanctiunilor impuse de Statele Unite din cauza conflictului din Ucraina.

De asemenea, la finele anului 2014, cele doua companii au anuntat ca au oprit serviciile oferite in Peninsula Crimeea, dupa ce Statele Unite au extins sanctiunile impuse Rusiei pentru anexarea regiunii si pentru implicarea in conflictul din Ucraina.

Potrivit datelor Euromonitor International, in Rusia sunt in circulatie circa 30 milioane de carduri de credit si 192 milioane de carduri de debit, la o populatie de 143 de milioane.