Peste un milion de est-europeni au venit in Marea Britanie in ultimul deceniu, iar polonezii sunt, de departe, cei mai multi. Potrivit celor mai recente date ale Oficiului national de statistica, poloneza este considerata "limba principala" de aproximativ 550.000 de oameni in Anglia si Tara Galilor.

Asa ca berea poloneza a inceput sa-si faca loc pe rafturile supermarketurilor britanice, ca si unele produse alimentare traditionale din Polonia. In plus, au aparut zeci de magazine sau localuri cu specific polonez.

"Unii dintre imigrantii polonezi vorbesc mai bine decat mine dupa cinci ani, iar eu sunt aici de 65 de ani. Unii insa au nevoie de timp, pentru ca engleza e greu de invatat", a declarat Wladyslaw Mleczko, proprietarul unui magazin polonez.

S-au inmultit si scolile unde se preda engleza pentru imigranti, dar multi nu ajung sa le calce pragul.

"Au nevoie sa iasa din deprinderea de a vorbi permanent poloneza. Insa in termeni de etica a muncii, acesti oameni lucreaza zece ore pe zi si mai vin si aici seara. Imi scot palaria in fata lor", a spus Tom Eastern, scola Edwards.

Daca ii adaugam pe imigrantii din alte parti ale lumii, pakistanezi sau indieni mai ales, nu e de mirare ca 22% dintre cei care traiesc la Londra nu considera engleza limba principala.