"Am multumit pentru sprijinul pe care administratia de la Washington il acorda in mod explicit si asumat pentru ca Romania si romanii sa beneficieze de ceea ce beneficiaza multi alti cetateni europeni, si anume de sistemul Visa Waiver. Toti romanii care merg in America contribuie la ceea ce inseamna dezvoltarea Statelor Unite ale Americii", a spus Ponta dupa discutia avuta cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

El a precizat ulterior ca exista sustinere din partea Casei Albe pentru eliminarea vizelor, dar ca Romania trebuie mai departe sa isi foloseasca toata influenta si prietenii din Congresul american, in special in zona republicana.

Marti seara, premierul Ponta a declarat ca va ridica in discutia cu vicepresedintele american Joe Biden si problema eliminarii vizelor pentru romanii care vor sa calatoreasca in SUA, aratand ca aceste presiuni constante si o atitudine demna si ferma vor ajuta la obtinerea unei decizii favorabile.

El a amintit insa, ca problema vizelor este discutata la acest moment in Camera Inferioara a Congresului SUA, unde Partidul Democrat condus de presedintele american Barack Obama si de vicepresedintele Joe Biden este minoritar.

Bulgaria, Cipru, Croatia, Romania si Polonia sunt singurele tari UE ai caror cetateni au nevoie de vize pentru a calatori in SUA. Bulgarii si romanii sunt singurii cetateni europeni care nu pot calatori fara vize in Canada.

Programul Visa Waiver, derulat autoritatile americane, permite cetatenilor din anumite tari sa calatoreasca in SUA, in scop turistic sau de business, pentru a perioada de maximum 90 de zile, fara viza.