Milioane de japonezi sub 40 de ani nici macar nu mai ies la intalnire.

Japonia are deja una dintre cele mai mici rate ale natalitatii. Populatia sa numara in prezent 126 de milioane de locuitori, dar se micsoreaza de la an la an. Asa ca, pentru 2060, se estimeaza ca acest numar va fi mai mic cu o treime.   

Numarul celor singuri a atins un nivel record

Un sondaj realizat in 2011 arata ca 61% dintre barbatii necasatoriti si 49% dintre femeile aflate in aceeasi situatie, cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, nu erau interesati sa aiba nicio relatie amoroasa. Cifrele erau in 2011 cu 10% mai mari decat cu cinci ani in urma.   

Un alt studiu indica un lucru si mai ingrijorator: o treime dintre cei cu varsta de pana in 30 de ani nu si-au dat niciodata intalnire. Iar cercetarile recente confirma acelasi trend.  

Potrivit Asociatiei japoneze de planning familial (JFPA), 45% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani “nu sunt interesate sau dispretuiesc contactul sexual”. Peste un sfert dintre barbatii intervievati au sustinut acelasi lucru. Drept urmare, in 2012, s-au nascut mai putin copii decat in oricare alt an asupra caruia s-a tinut pana acum evidenta. Si tot in acest an, vanzarile de scutece pentru adulti le-au depasit pe cele pentru copii, pentru prima oara, pe fondul unei populatii tot mai imbatranite.   

Kunio Kitamura, seful JFPA, sustine ca aceasta criza demografica e atat de grava in Japonia, incat tara “ar putea in cele din urma sa dispara”. De vina ar fi recesiunea, orientarea catre cariera, problemele de mediu din tara si dezastrele naturale, dar si preferinta pentru tehnologie, in detrimentul socializarii.