Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat miercuri ca toate partile, inclusiv Rusia, au sustinut propunerile sale pentru incetarea confruntarilor in estul Ucrainei. 

"Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost sustinuta de catre toti liderii care au participat la summitului de la Minsk, fara exceptie", a afirmat Porochenko, potrivit unui comunicat publicat pe contul sau de Facebook. 

El a apreciat marti seara ca negocierile de la Minsk au fost "dificile si complicate". 

La randul sau, Putin a declarat ca Rusia va face totul pentru un proces de pace si pentru incetarea varsarii de sange in Ucraina. 

"Rusia va face totul pentru procesul de pace, daca acesta va fi lansat (in Ucraina). Acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand", a afirmat Putin, dupa intrevederea de la Minsk cu omologul sau ucrainean, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca in cadrul negocierilor s-a convenit asupra unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. Reuniunea urmeaza sa aiba loc in zilele urmatoare, la Minsk. 

De asemenea, presedintii Ucrainei si Rusiei ar fi ajuns la un acord cu privire la consultari intre serviciile de frontiera ale celor doua state. 

La summit-ul regional de la Minsk, au fost prezenti si Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, si comisarul UE al Comertului, Karel De Gucht.

"Soarta lumii si a Europei se decide in cursul acestei intrevederi la Minsk. Asa vad eu", a declarat Porosenko, dupa ce a dat mana cu Putin, inainte de debutul discutiilor. 

Negocieri tripartite intre Rusia, Ucraina si UE asupra problemelor energetice, pe 6 septembrie

Ministrii Energiei dn Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana vor lansa pe 6 septembrie negocieri asupra problemelor din sectorul energetic, informeaza site-ul Presedintiei ucrainene.

Si Vladimir Putin, a confirmat, dupa intalnirea bilaterala cu Porosenko, ca Moscova si Kievul au convenit sa relanseze "dialogul privind problemele din sectorul energetic, incusiv discutiile pe tema gazelor rusesti". 

La mijlocul lunii iunie, Moscova a intrerupt furnizarea gazelor ruse pentru Ucraina, care refuza cresterea pretului ceruta de Rusia dupa inlaturarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lunii februarie, si venirea la putere a unui guvern prooccidental la Kiev.

Rusia ar putea propune amendamente la Acordul de Asociere UE-Ucraina pe 12 septembrie

Rusia intentioneaza sa prezinte pe 12 septembrie un plan de "rectificare" a Acordului de Asociere incheiat intre Ucraina si Uniunea Europeana, a anuntat ministrul rus al Dezvoltarii Economice, Aleksei Uliukaev, citat de agentia Itar-Tass, in pagina electronica. 

"Este vorba de propunerea unor amendamente concrete, care ar trebui sa fie introduse in textul de baza al acordului", a afirmat el, adaugand ca propunerea urmeaza sa fie facuta in cursul unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles. 

"Reprezentantii Uniunii Vamale si ai Uniunii Europene au convenit asupra unor consultari suplimentare pe aceasta tema. Consultarile vor incepe saptamana aceasta si se vor incheia pe 12 septembrie, la Bruxelles", a declarat Lihaciov, citat de agentia RIA Novosti.