"Peste trei sferturi dintre alegatorii care au participat la vot au sustinut cu putere si ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa", a afirmat Porosenko. 

Partidele prooccidentale au inregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii prorusi din est, arata duminica sondajele efectuate la iesirea de la urne. 

Blocul presedintelui Petro Porosenko si alte patru miscari prooccidentale, intre care nationalistii, au obtinut impreuna aproximativ 70% din voturi, potrivit sondajului care se refera la jumatatea din Parlament aleasa prin scrutin proportional si realizat de trei institute de sondare a opiniei publice. 

"Majoritatea alegatorilor s-au pronuntat in favoarea fortelor politice care sustin planul de pace (...) si cauta mijloace politice pentru a solutiona conflictul", a declarat Porosenko. "Sustinatorii unei solutii militare sunt in minoritate", a adaugat el. 

Pe de alta parte, Porosenko s-a felicitat pentru declinul Partidului Comunist (mai putin de 3%), care este pe cale sa nu mai obtina vreun mandat de deputat in Parlament, pentru prima oara din 1993.

"Astept constituirea cat mai rapida a unei noi coalitii" parlamentare, care va forma ulterior Guvernul, a atentionat presedintele ucrainean.  Potrivit unor analisti, premierul actual Arseni Iateniuk, al carui partid Frontul Popular a incheiat pe al doilea loc, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, ar urma sa isi pastreze postul.