Banco Espirito Santo, care, in urma cu o luna, nu a mai reusit sa rascumpere obligatiuni pe termen scurt de la mai multi clienti, a fost fortata sa accepte salvarea din bani publici, dupa ce autoritatile de reglementare au descoperit posibile pierderi pe impurmuturile pe care le are la alte companii din grup.

Guvernatorul Bancii Portugaliei, Carlos Costa, a promis sa gaseasca investitori privati care sa injecteze cash in activitatile bancii si ca fondurile guvernamentale vor fi doar de sustinere.

Guvernul portughez mai are la dipsozitie in jur de 6,4 miliarde de euro din imprumutul de la UE din 2011, pentru finantarea bancilor cu probleme.

Luna trecuta, actiunile Banco Espirito Santo din Portugalia au fost suspendate de la tranzactionare in urma unui declin de peste 17%, evolutie care a tras in jos indicii bursieri europeni, titlurile bancilor si obligatiunile celor mai indatorate state europene.

Publicatia Diario Economico relata, la acel moment, fara sa mentioneze sursa, ca Espirito Santo International ar putea solicita protectia fata de creditori, la un tribunal din Luxemburg, daca nu va putea ajunge la un acord de renegociere cu principalii creditori.

Potrivit estimarilor Merrion Stockbrokers din Dublin, banca are de rascumparat obligatiuni de 2,55 miliarde de euro.

Declinul actiunilor reaprinde temerile ca sistemul financiar european ramane vulnerabil la socuri, chiar daca zona euro iese din criza datoriilor.

"Daca situatia din Portugalia va continua sa se inrautateasca, aversiunea fata de risc s-ar putea raspandi rapid la obligatiunile altor state din zona euro", a declarat Adrian Miller, director la compania GMP Securities in New York. El a spus ca situatia confirma ca eforturile UE de a rupe legatura intre datoriile publice si sistemul bancar nu au avut succes.

Moody’s a retrogradat, in iulie, cu trei trepte ratingul Espirito Santo Financial Group, la nivelul Caa3, agentia mentionand lipsa de transparenta legata de pozitia financiara a companiei si legaturile cu alte companii din grup.

Espirito Santo Financial Group este detinuta in proportie de 49% de Espirito Santo Irmaos SGPS, companie detinuta integral de Rioforte Investments, care apartine la randul ei in totalitate Espirito Santo International.