Asistenta financiara se va situa intre 50 si 70 de miliarde de euro, au afirmat oficialii, care au refuzat sa fie numiti din cauza caracterului confidential al informatiilor, transmite Bloomberg.

Cifrele raman preliminare, au adaugat sursele. Royal Bank of Scotland a estimat valoarea unui eventual sprijin pentru Portugalia la aproximativ 80 de miliarde de euro.

Autoritatile portugheze nu a cerut, inca, un imprumut din partea celorlalte state europene.

Portugalia s-a apropiat de un pachet de ajutor extern dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat inaintea unui summit al Uniunii Europene, care va aborda, zilele viitoare, problema crizei datoriilor din regiune.

Cancelarul german Angela Merkel l-a laudat, joi, pe Socrates pentru inaintarea in parlament a pachetului de masuri dure de austeritate.

"Este aproape sigur ca Portugalia sa primeasca ajutor. Situatia de pe pietele financiare se va deteriora in absenta unor alte masuri. Exista, evident, riscul unor noi retrogradari, care vor fi anticipate de piete", a afirmat Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland.

De ce a demisionat premierul portughez?

Toate cele cinci partide ale opozitiei au votat impotriva masurilor de austeritate propuse de Socrates, care includeau taierea cheltuielilor si cresterea taxelor.

Premierul anuntase ca nu va mai putea sta la conducerea guvernului, daca bugetul propus nu este adoptat.

"Astazi, toate partidele din opozitie au respins masurile propuse de Guvern pentru a evita ca Portugalia sa fie nevoita sa recurga la un program de ajutor extern", a declarat Socrates, dupa inaintarea demisiei.

"Aceasta criza politica, in acest moment, va avea consecinte foarte grave asupra increderii de care Portugalia are nevoie in fata institutiilor si pietelor financiare", a adaugat Socrates.

Portugalia a adoptat, pana acum, cresteri de taxe si cele mai ample reduceri de cheltuieli din ultimele trei decenii pentru a convinge investitorii ca poate reduce deficitul bugetar. Reducerile suplimentare de cheltuieli anuntate la 11 martie au determinat reactii poltice dure ale opozitiei si nu au reusit sa convinga investitorii.

Partidele de opozitie din Portugalia, majoritare insa in Parlament, au respins reduceri suplimentare de cheltuieli echivalente cu 4,5% din PIB pe parcursul a trei ani. Guvernul a explicat ca acestea sunt necesare pentru a diminua deficitul bugetar la 4,6% anul acesta si sub pragul de 3% acceptat in Uniunea Europeana in 2012.

Premierul Socrates a avertizat, saptamana trecuta, ca respingerea propunerilor ar agrava riscurile financiare pentru economie si ar impinge Portugalia sa ceara ajutor financiar extern.

AFP: Europa trece printr-o criza fara precedent! Cine mai urmeaza?

Rata mare a indatorarii i-a determinat pe investitorii din Portugalia sa fie ingrijorati de situatia financiara a tarii si sa se indoiasca de capacitatea ei de a-si mai plati datoriile.

Lisabona a sustinut, pe de alta parte, ca situatia sa este diferita fata de cea a Greciei si Irlandei, tari care au luat imprumuturi uriase de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Masurile de austeritate au scos oamenii in strada

Metroul din Lisabona a fost paralizat de o greva organizata ca protest fata de reducerile salariale decise de Guvernul socialist condus de Jose Socrates.

Angajatii companiilor publice de transport au inceput, de asemenea, de ieri, o noua serie de greve fata de politica de austeritate a Guvernului, care a redus cu cinci la suta salariile angajatilor din sectorul bugetar.

Vineri, angajatii companiei feroviare de stat si cei ai companiei care gestioneaza infrastructura feroviara au anuntat ca vor organiza o greva.

Germania si Franta vor sa forteze Portugalia sa ceara ajutor financiar european. Lisabona se opune!
Irlanda a "capitulat rusinos"! UE si FMI ii sar in ajutor cu 80-90 miliarde de euro!