În pofida majorării, acesta rămâne cel mai mic salariu din Europa Occidentală, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Luna trecută, atunci când şi-a început al doilea mandat, premierul Antonio Costa a promis că va majora salariul minim cu 25% până la 750 de euro pe lună în 2023.

"Această traiectorie contribuie la revenirea veniturilor precum şi la îmbunătăţirea nivelului de coeziune socială. Majorarea a coincis cu un dinamism semnificativ al economie şi a pieţei muncii", se arată într-un document al Guvernului portughez consultat de Reuters.

Unul din cinci muncitori din Portugalia este plătit cu salariul minim, iar anul trecut aproximativ 890.000 de persoane erau considerate în mod oficial ca având un statut precar, un termen care este utilizat pentru a descrie formele non-standard de angajare, inclusiv munca în regim temporar sau contractele pe termen fix.

Socialiştii conduşi de Antonio Costa, care în ultimii patru ani au reuşit să genereze o creştere economică solidă şi reduceri semnificative de deficit bugetar, au câştigat alegerile din 6 octombrie, majorându-şi numărul de locuri din Parlamentar, dar cu toate acestea insuficient pentru a deţine majoritatea.

În documentul prezentat sindicatelor la o reuniune care a avut loc miercuri, Guvernul de la Lisabona propune un nou salariu minim de 635 de euro pe lună, începând de la 1 ianuarie 2020. În următorii ani alte majorări vor fi negociate şi analizate în fiecare an până când salariul minim va ajunge la ţinta de 750 de euro pe lună în 2023.

Începând din anul 2015, când socialiştii au preluat puterea, şi până în 2019, salariul minim în Portugalia s-a majorat cu 14%, de la 505 până la 600 de euro, dar chiar şi aşa este mult sub cel din ţara vecină Spania, unde salariu minim este de 1.050 de euro pe lună.

"Cu toate acestea, majorările salariale nu au ajuns încă la nivelul necesar pentru a asigura o distribuţie echilibrată a veniturilor", se precizează în documentul guvernamental, în care se adaugă că Portugalia "rămâne una din ţările cu cea mai mare inegalitate a veniturilor din Uniunea Europeană".

Cea mai mare confederaţie sindicală din Portugalia, CTGP, a apreciat că majorarea salariului minim până la 635 de euro este "insuficientă", apreciind că Portugalia este în situaţia în care trebuie să meargă mult mai departe.