Propunerea a fost adoptata datorita voturilor Partidului socialist aflat la putere si a aliatilor sai parlamentari ai stangii radicale, in timp ce opozitia de dreapta a votat impotriva.

Timpul de lucru saptamanal al functionarilor fusese majorat in 2013 la 40 de ore de catre guvernul precedent de dreapta pentru a-l alinia celui din sectorul privat, in cadrul unei rigori sporite in schimbul aplicarii unui plan de ajutor international acordat in 2011.

Revenirea la 35 de ore ar urma sa aiba loc totusi fara supraincarcarea bugetului de stat, potrivit textului adoptat joi.

Legea prevede astfel o perioada de tranzitie pentru a evita golirea unor administratii, in special in sectorul sanatatii, modalitatile de solutionare urmand sa fie negociate cu sindicatele.

Actualul premier socialist Antonio Costa fusese numit in noiembrie in urma sprijinului parlamentar al partidelor stangii radicale, cu promisiunea de a 'intoarce pagina austeritatii'.

De la sosirea sa la putere, Costa a revenit asupra mai multor masuri instituite guvernarea de dreapta, suprimand o suprataxa impusa salariatilor si renuntand la taieri din veniturile functionarilor.

Dar bugetul sau pentru 2016 este privit cu scepticism de Bruxelles, care recomanda masuri suplimentare pentru evitarea unui derapaj al finantelor publice.