Planul va stabili cum coalitia de centru-dreapta isi propune sa atinga tintele ambitioase ale deficitului bugetar in centrul intelegerii de bail-out al Portugaliei, stabilite la 78 de miliarde de euro, de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Premierul Pedro Passos Coelho a fost avertizat ca reducerea deficitului bugetar in mijlocul unei recesiuni acute va reprezenta cel mai greu test cu care Portugalia se va confrunta din 1974, atunci cand statul a devenit unul democratic.
Pe fondul demonstratiilor sindicatelor impotriva masurilor de austeratitate, Coelho a promis un „larg dialog social” intr-o tara in care conflictele de munca nu au starnit tulburari si violente similare celor din Grecia.

Cu toate astea, cativa politisti si organizatori militari au crescut posibilitatea demonstratiilor impotriva inghetarii promotiilor si altor cheltuieli.

Victor Gaspar, ministrul portughez al finantelor, este asteptat sa dezvaluie strategiile reducerii deficitului si stimularii cresterii economice, dar toate detaliile taierii cheltuielilor nu vor fi facute publice inainte ca guvernul sa-si prezinte propuneriile referitoare la 2012, in octombrie.

Astazi este ultima zi inainte ca deadline-ul stabilit de UE si FMI pentru anuntarea taierilor sa se implineasca. Primul-ministru Passos Coelho a fost avertizat in legatura cu cheltuielile privind serviciile de sanatate, care ar trebui reduse cu pana la 15% in 2011 si 2012.

„Nu exista alta cale”, le-a spus acesta, recent, suporterilor din Partidul Social Democrat (PSD).

Economistii asteapta, totodata, ca guvernul sa reduca numarul sectoarelor publice cu 2 procente pe an in urmatorii trei ani, in comparatie cu planurile curente pentru o reducere anual de 1%.  

Autoritatile locale ar putea, totodata, face fata unor taieri de 45% din cheltuieli, potrivit unor analisti, noteaza Financial Times.

Potrivit lui Gaspar, guvernul portughez va taiea cheltuielile de stat cu 9% in anul viitor, insa acesta nu a oferit si alte detalii ale planului de reduceri.

Alvaro Santos Pereira, ministrul economiei, a promis „taieri istorice” ale actualelor cheltuieli guvernamentale.

In cadrul intelegerii de bail-out, Portugalia s-a angajat sa reduca deficitul buget de la 9,1%  din PIB, inregistrat in 2010, la 5,9% in 2011 si 3% in 2013.

Cu toate astea, cativa economisti se tem de austeritatea care ar putea afecta mult mai tare cresterea economica, decat se preconizeaza momentan, creand dificultati guvernului sa genereze venituri suplimentare.

Potrivit statisticilor oficiale, economia Portugaliei se va reduce cu 2,3% in acest an si 1,7% in 2012. In 2013, aceasta isi va relua cresterea, arata datele. La polul opus insa, analistii avertizeaza asupra faptului ca economia portugheza ar putea scadea cu 4% atat in 2011, cat si anul urmator.

Passos Coelho a plecat astazi sa le explice cancelarului german, Angela Merkel, presedintelui francez, Nicholas Sarkozy si premierului spaniol, Jose Luís Rodrigues Zapatero, strategiile de reducere a deficitului bugetar.

Citeste si:

Salariile sefilor Boeing, eBay si General Electric, mai mari decat taxele platite de companiile lor la stat

Cum ar putea transforma mogulii Mexicul in gigantul lumii