“Tatal meu mi-a spus dintotdeauna sa nu intru in afaceri cu familia, pentru ca este o idee proasta”, isi incepe povestea Rob Buchner, director al unei companii de publicitate.  

Rob a crescut intr-o familie de brutari, in Aurora, Illinois, unde si-a urmarit tatal la treaba intr-o bucatarie aburinda pe care o detinea alaturi de cei patru frati ai sai. Insa Rob (50 de ani) si fratele sau mai mare, Mike (52 de ani) nu au luat in serios avertismentul parintelui.  

In 1989, Rob a plecat de la agentia de publicitate Campbell Mithun ca sa lucreze la un cont pentru Porsche, detinut de competitorul Fallon, companie unde fratele sau lucra deja de cinci ani.  

“Nu eram sigur daca ar trebui sau nu sa lucram pentru aceeasi companie, dar ideea de a lucra pentru Porsche era prea atractiva pentru un tanar de 25 de ani, caruia ii plac masinile”, spune barbatul.  

Asa ca cei doi frati au lucrat cot la cot in sediul din Minnesota al companiei internationale Fallon, care i-a mai avut clienti si pe cei de la United Airlines si Cadillac.

Insa, in urma cu doi ani, rolurile s-au schimbat. Rob a inceput sa raspunda in fata lui Mike, devenindu-i subordonat. Desi a sustinut ca se bucura pentru avansarea fratelui sau, care i se parea un pas natural, avand in vedere vechimea pe care o avea in firma si relatia foarte apropiata dintre el si cofondatorul Pat Fallon, Rob admite ca “inca isi dorea sa fie el cel care conducea o companie”. Asa ca acum exact asta face.

Pentru prima data in 24 de ani, fratii Buchner au mers pe drumuri diferite. Desi, practic vorbind, Rob nu s-a dus la mai mult de o strada distanta, acolo unde este sediul Campbell Mithun, agentia de publicitate al carei CEO a devenit.  

“Din vechiul meu birou de la Fallon pot sa ma uit peste drum la noul meu birou de la Campbell Mithun, la doar o strada distanta”, spune directorul.   

Acesta si-a luat numai doua saptamani de concediu in ultimii 28 de ani.  

“Nu stiu daca va fi o competitie umar la umar, asa cum toata lumea ar vrea sa-si imagineze. Imi pare rau daca va dezamagesc, dar Mike si cu mine nu am fost niciodata intr-o intrecere unul cu celalalt, caci altfel nu am fi putut sa rezistam amandoi in aceeasi companie vreme de 24 de ani. Nu-mi amintesc nici macar o singura data sa fi avut un conflict cu adevarat mare”, spune Rob, care explica faptul ca modul diferit de abordare si rezolvare a problemelor, precum si personalitatile contrastante au fost ceea ce i-a ajutat sa coexiste in acelasi sediu.  

“Mike este mai contemplativ si un foarte bun ascultator, in timp ce mie imi place sa imi asum riscuri mai mari. Adevarul este ca prin anii ’90 erau momente in care nu ne vedeam cu saptamanile. Practic, in primii 15 ani in care am lucrat impreuna nu prea ne-am intersectat. Ne vedeam unul pe altul la birou si pe holurile agentiei, dar aveam conturi diferite de manageriat”, adauga CEO-ul.