”Am salutat hotararea celor doi lideri, Angela Merkel si Francois Hollande, care au fost aproape de presedintele ucrainean Porosenko intr-o negociere deloc usoara, si-au asumat o misiune dificila”, a spus seful statului, citat de Mediafax.

El a mentionat ca reitereaza convingerea ca singura solutie pentru criza ucraineana este cea politica, bazata pe dialog si care urmareste incetarea varsarii de sange.

Avem sperante ca respectarea independentei, integritati teritoriale si a suveranitatii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toti participantii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost pana acum, in cazul Federatiei Ruse. Am vazut textul noului Acord, primim intelegerea cu incredere, dar suntem constienti ca raman tensiuni si puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fara vointa politica si fara sa ramanem uniti”, a afirmat presedintele Romaniei.

El a mentionat ca majoritatea punctelor asupra carora s-a convenit, joi, erau incluse si in memorandmulul de la Minsk, din septembrie. ”Din aceasta perspectiva, nu ne putem permite sa ne iluzionam ca acum totul s-a rezolvat. In lipsa respectarii celor convenite, suntem hotarati sa discutam despre introducerea de noi sanctiuni”, a precizat Iohannis.

El a apreciat, referindu-se la intalnirea cu Petro Porosenko, ca a fost o intalnire necesara si dorita de amandoi si a anuntat ca a primit invitatia de a merge cat mai curand la Kiev, iar saptamana viitoare il va primi pe ministrul de Externe din Ucraina.

”Romania intelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinatatea noastra si se implica in solutionarea lui. Am convenit sa intensificam cooperarea bilaterala. Impartasim interese comune legate de securitatea din regiunea noastra”, a afirmat Klaus Iohannis cu privire la situatia din Ucraina.

Ponta, dupa discutii cu sefii Pentagon si CIA, despre acordul de la Minsk: “Nimeni nu-si face iluzii”

SUA se bazeaza pe Romania ca pe cel mai de incredere partener din regiune, spune premierul Ponta, dupa discutii cu seful Pentagon si directorul CIA, adaugand, dupa semnarea acordului de la Minsk, ca nimeni nu-si face iluzii ca acordul este 100% garantie ca toate problemele din regiune s-au rezolvat.

Intrebat daca exista ingrijorari in prezent ca evolutia din regiune ar putea degenera chiar si dupa semnarea acordului de la Minsk, premierul Victor Ponta, aflat la Washington, a raspuns ca da.

"Categoric da si cred ca nimeni nu-si face iluzii - nici in Romania, nici la Washington - ca ce s-a semnat astazi este 100% ca s-au rezolvat toate problemele in regiune. Sa dea Dumnezeu sa fie asa, dar acorduri s-au mai vazut destule si, dupa aceea, in realitate lucrurile nu au stat asa", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a sustinut ca Statele Unite ale Americii se bazeaza pe Romania si il considera drept cel mai de incredere partener din regiune.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat joi ca s-a ajuns la un acord, la Minsk, pentru incetarea ostilitatilor in Ucraina incepand din 15 februarie. Citeste AICI continutul acordului.

NATO si Statelor Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimand insa scepticism privind aplicarea documentului, iar Pentagonul a anuntat ca va trimite 600 de militari in Ucraina, in martie, pentru antrenarea trupelor ucrainene implicate in conflictul separatist.