De la suspendarea achiziţiilor de produse agricole americane la folosirea yuanului ca o armă, aceste măsuri cu miză ridicată, care ar putea pune în pericol companiile chineze, arată cât de departe este dispusă China să meargă din punct de vedere economic pentru a obţine un acord comercial favorabil.

Mulţi investitori şi-au exprimat opinia că China este pregătită să accepte o încetinire economie (şi în consecinţă o încetinire a economiei globale) pentru a împiedica realegerea lui Trump”, a afirmat miercuri Naka Matsuzawa, analist la compania financiară Nomura din Tokyo, într-o notă adresată clienţilor asiatici, potrivit News.ro.

Pentru a răspunde tarifelor de 10% anunţate de Trump pentru importuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, China a oprit achiziţiile de produse agricole americane, măsură care afectează mai ales fermierii din regiunea Midwest a SUA, care au o importanţă majoră pentru o victorie a lui Trump în alegerile din 2020.

”China ar putea reduce în continuare achiziţiile de produse agricole americane, posibil pentru a submina baza de alăgători rurali a lui Trump în alegerile din noiembrie 2020”, a afirmat marţi Mark Haefele, director pentru investiţii la UBS, într-o notă adresată clienţilor.

În privinţa yuanului, China îşi asumă un risc mare, întrucât deprecierea poate conduce la un exod al capitalului, dar este un subiect dificil pentru Trump, care a contestat deseori puterea dolarului.

”China ar putea fi tentată să aştepte o schimbare de putere la Washington. Dacă va fi necesar, China ar putea reacţiona cu măsuri ţintite menite să pună în pericol realegerea lui Trump, chiar şi cu riscul unor pierderi colaterale pentru economia mondială şi pieţele financiare”, consideră David Bianco, director pentru investiţii la DWS Group.

Trump ştie că aceasta este intenţia Chinei şi a avertizat că China ar putea obţine un acord mult mai dur dacă va fi reales.