După ce, duminică, Deutsche Bank a anunţat că va renunţa la 18.000 dintre cei 91.500 de angajaţi, într-un plan de restructurare de 7,4 miliarde de euro (8,29 miliarde de dolari), acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 12% la Bursa din Frankfurt.

Marţi, titlurile înregistrau un declin de 5,2%, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, scrie Agerpres.

Planul anunţat duminică seara, în urma reuniunii Consiliului de supervizare, reprezintă o retragere majoră din activităţile de tranzacţionare, după ce în ultimii ani Deutsche Bank a fost una dintre instituţiile importante de pe Wall Street, unde concura cu giganţii americani JP Morgan Chase & Co şi Goldman Sachs.

Banca va renunţa la activităţile sale globale de tranzacţionare de acţiuni şi derivate şi va reduce activitatea diviziei sale de investiţii bancare. Cea mai mare parte a activităţilor de tranzacţionare de acţiuni şi derivate are loc la New York şi la Londra, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că vor avea loc concedieri şi în Germania.

Analiştii susţin că Sewing Christian, director general de doar un an, este îndreptăţit să reducă semnificativ activităţile de tranzacţionare, dar se întreabă dacă planul va putea fi pus în practică într-un moment în care ratele dobânzilor sunt încă scăzute şi băncile din SUA şi-au majorat cota de piaţă în Germania.

"Reducerea activităţilor globale de tranzacţionare şi de investiţii bancare şi scăderea costurilor ar trebui să îmbunătăţească profitabilitatea şi să reducă gradul de îndatorare, iar riscurile legate de execuţie sunt ridicate", a avertizat agenţia de evaluare financiară Fitch.

Luna trecută, Fitch a retrogradat ratingul pe termen lung al Deutsche Bank la "BBB".

Luni, banca a început să-şi anunţe angajaţii implicaţi în activităţile de tranzacţionare că vor fi concediaţi, inclusiv pe cei din marile centre financiare, cum ar fi Londra, Sydney şi New York.

Cel mai mare grup bancar din Germania, Deutsche Bank, a anunţat la începutul anului, că 2018 a fost al patrulea an consecutiv încheiat cu pierderi, o consecinţă a unei conjuncturi dificile, a scăderii veniturilor din investiţii şi a reformei fiscale americane.

Aceste rezultate arată că Deutsche Bank, un pilon al economiei Germaniei, se chinuie însă să genereze profit după mai mulţi ani de restructurări şi dispute în justiţie.

Anul trecut, Deutsche Bank a intrat în atenţia opiniei publice pentru intenţia sa de a relua acordarea de bonusuri în pofida pierderilor. Potrivit informaţiilor apărute în presă, Deutsche Bank intenționa să majoreze bonusurile la peste un miliard de euro. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert i-a îndemnat pe directorii băncii să se gândească la impresia provocată opiniei publice de aceste bonusuri mărite.

Suma totală alocată de Deutsche Bank pentru bonusuri a scăzut până la 500 milioane de euro în 2016, de la 2,4 miliarde euro în 2015, după ce banca a fost nevoită să plătească o amendă în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru vânzarea de obligaţiuni toxice.