A avut o copilarie grea

Elio di Rupo este fiul unor imigranti italieni saraci. Pe cand avea numai un an, tatal sau a murit in urma unui accident de masina. Pentru ca mama sa a ramas singura si fara posibilitati financiare, nu si-a mai putut creste toti copiii. Femeia a renuntat astfel la cativa dintre ei.

O viata de saracie

In timpul adolescentei, Di Rupo a avut o singura pereche de pantaloni si cateva tricouri. Cu toate acestea, Elio di Rupo, a refuzat sa spuna ca a trait atunci vremuri grele, precizand ca dragostea mamei sale a fost de ajuns pentru a nu simti duritatea vietii.

Din fericire a descoperit politica

Desi a absolvit facultatea cu o diploma in chimie, a studiat la Universitatea Mons-Hainaut si la Universitatea Leeds din Marea Britanie, Di Rupo a fost atras de politica si s-a inscris in partidul socialist la numai 17 ani. Cariera sa politica a prins aripi in orasul Mons, unde a devenit primar in anii 80'.

Cariera timpurie, umbrita de scandaluri sexuale si homosexualitate

In 1996, a fost acuzat ca a intretinut relatii sexuale si ca a abuzat sexual baieti minori. Toate aceste acuzatii au fost negate total de Di Rupo. Cu toate acestea, finalul scandalului a conchis cu recunoastea faptului ca este homosexual, in fata presei, intr-un mod sincer si afectat. Di Rupo a fost urmarit de reporteri pe strada pentru a-l intreba despre alegeri. Unul dintre acestia, a strigat: "Se spune ca esti homosexual!"

Nu i-a fost frica

"M-am intors si am spus la fel de tare: 'Da. Si ce-i cu asta?' Nu voi uita niciodata acel moment. Cateva secunde a fost liniste. Oamenii erau atat de surprinsi de marturisirea mea. S-au oprit si se uitau socati unul la celalalt. A fost un moment de sinceritate, o replica plina de adevar", i-a spus Di Rupo mai tarziu celui care i-a scris biografia, potrivit BBC.

A devenit un lider

Pana in 1999, Di Rupo a devenit liderul Partidului Socialist Belgian si a cunoscut astfel succesul politic. Potrivit TheTelegraph, a castigat scaune ca membru al Parlamentului, senator, membru al Parlamentului European, vicepremier, conducator al guvernului de sud al Valoniei si primar al orasului Mons.

Acum e liderul Belgiei

La 18 luni de iad pentru Belgia, Di Rupo a ajuns conducatorul ei. Surpriza numirii lui a fost fortata si de criza datoriilor din Europa, pietele finaciare fiind extrem de ingrijorate de situatia regatului. Sase partide au fost de acord sa formeze un guvern condus de Di Rupo. Ramane insa un valon care trebuie sa-l multumeasca pe flamand. In ciuda experientei sale politice, oamenii isi fac griji daca el va reusi sau nu sa depaseasca neintelegerile dintre valoni si flamanzi.

O problema de comunicare

A crescut in Valonia, insa Di Rupo este un nativ vorbitor de franceza, primul care sa ocupe functia de premier din 1970 incoace. Cu toate acestea, 60 % dintre belgieni nu vorbesc franceza, ci olandeza. Iar poporul olandez al lui Di Rupo este extrem de sarac.

Daca vrei suport public la guvernare, s-ar putea sa fie o problema cand tu ca lider vorbesti cu dificultate limba majoritatii", a declarat prim-ministrul interimar, Yves Leterme. Iar asta poate lua o turnura urata. Insa noul premier a anuntat ca va invata olandeza.

Politica sa se bazeaza pe taierea datoriilor

The New York Times scrie ca Di Rupo va taia €11.3 miliarde din bugetul national belgian. Austeritatea va fi dura. In realitate, nici nu are alta sansa.